• Žena koja stoji iza Bondovih Omega satova - Lindi Heming



    Još od debitovanja Flemingovog romana "Casino Royale" 1953. godine, tajni agent Džejms Bond postao je uzor mnogima. Muškarci su pokušavali da ga imitiraju, počevši od odeće, frizure, sve do njegovih automobila. Ne smemo zaboraviti ni satove. Ne samo da Bond satove koristi kao alat u svojim avanturama, oni definitivno doprinose njegovom stilu.



    U poslednjih 17 godina, Bond nosi isključivo Omega satove. Počevši od Pirsa Brosnana, koji je u filmu "Goldeneye" iz 1995. godine nosio Omega Seamaster Professional Quartz, do Danijela Krejga.

    Manje je poznato da izbor Bondovih satova vrši jedna žena. Radi se o Lindi Heming, nagrađivanoj kostimografkinji, koji je bila zadužena za Bondovo oblačenje. "Mnogi mali detalji važni su za izgradnju vizualnog identiteta, kao što manžetne, cipele, kravate i satovi", navodi Hemingova.


    Omega Semaster Professional Quartz
    (film "Goldeneye", 1995.)


    Pre Omege, Džejms Bond nosio je Rolex i Seiko. Međutim, kada je Lindi Heming došla na poziciju kostimografa, smatrala je da Bondu najviše priliči Omega, a producenti su se složili. Hemingova kaže da je Bondu bio potreban izdržljiv i vodootporan sat, imajući u vidu njegove aktivnosti. Takođe, sat nije smeo da bude ni previše upadljiv, jer je Bond ipak tajni agent. Sat je trebao da bude odlično dizajniran, ali praktičan i upotrebljiv.


    Omega Planet Ocean
    (film Quantum of Solace)


    Lindi Heming je inače bila upućena u Omega satove, jer su neki od njenih prijatelja bili pomorski oficiri, koji su se borili u Drugom svetskom ratu, i svi su se kunuli u Omegu. Posle istraživanja, Hemingova je shvatila da bi Semaster Professional Quartz bio savršen za Pirsa Brosnana u ulozi Bonda.

    Hemingovu su pitali da li bi Bondu dodelila vintidž sat. Ona smatra da to ne bi imalo previše smisla.

    Lindi Heming više ne radi na oblačenju Bonda, posao je preuzela Dženi Temime. Hemingova ipak kaže da bi se definitivno vratila nazada na posao, ukoliko bi bila pozvana.

    LINK
    This article was originally published in forum thread: Žena koja stoji iza Bondovih Omega satova - Lindi Heming started by krstin View original post