• Na ivici svemira – Zenith El Primero Stratos Flyback Striking 10th



    U nedelju, 14. oktobra 2012. godine, Feliks Baumgartner izveo je istorijski skok. Oborio je tri svetska rekorda. Imao je najviši let balonom (39,045 km), slobodni pad sa najveće visine, a prilikom njega dostigao je brzinu od 1.342,8 km/h i tako postao prvi čovek koji je probio zvučni zid samo u odelu.



    Za ljubitelje satova možda je najinteresantniji podatak da se na ruci Feliksa Baumgartnera, inače ambasadora Zenith brenda, u tim trenucima nalazio Zenith El Primero Stratos Flyback Striking 10th. Sat je izdržao probijanje zvučnog zida zajedno sa Feliksom, zbog čega su u Zenith-u veoma ponosni.





    Ovo je još jednom potvrdilo pouzdanost Zenith satova u ekstremnim uslovima. Naime, Zenith je i ranije imao nesvakidašnje metode testiranja izdržljivosti svojih modela. Tako je 1970. godine na stajni trap Boeing-a 707 postavljen model El Primero, na letu od Pariza do Njujorka. El Primero preživeo je put preko Atlantskog okeana, bez ikakvih uticaja na preciznost mehanizma.


    postavljanje sata na stajni trap aviona

    U modernom El Primero Stratos Flyback Striking 10th nalazi se legendarni El Primero automatski hronograf mehanizam. Zahvaljujući robusnoj konstrukciji, sat je preživeo intenzivne vibracije i velika ubrzanja, od 9G do 11G.



    Tačna oznaka mehanizma je El Primero 4057B. Njegov prečnik iznosi 30 mm, a visina 6,6 mm. Sastoji se od 326 delova, a u njemu se nalazi 31 rubin. Mehanizam radi na 36,000 otkucaja po času (5 Hz). Rezerva snage iznosi preko 50 časova.

    Prečnik samog kućišta sata iznosi 45,5 mm. Staklo je safirno, sa antireflektivnim premazom nanesenim sa obe strane. Vodootpornost iznosi 100 metara. Markeri na brojčaniku i kazaljke premazani su sa Superluminova SLN C1 premazom.

    El Primero Stratos Flyback Striking 10th može se dobiti na kaišu izrađenom od aligatorske kože u crnoj boji, kao i na metalnoj narukvici.





    Primerak koji nošen od strane Feliksa Baumgartnera umesto providne poleđine ima poleđinu izrađenu od metala, sa ugraviranim Feliksovim likom i njegovim životnim motom - “Learn to love what you have been taught to fear”, odnosno “Naučite da volite ono čega ste naučeni da se plašite”. Ovaj model naći će se u prodaji kao ograničena serija, posvećena Feliksu.





    IZVOR:
    Zenith El Primero Stratos
    Zenith



    This article was originally published in forum thread: Na ivici svemira – Zenith El Primero Stratos Flyback Striking 10th started by krstin View original post