• Seiko Astron sat



    Stigao je novi Seiko Astron! Proslavama u Tokiju i Londonu obeleženo je lansiranje prvog sata na svetu, koji se automatski prilagođava vremenskim zonama u kojim se nalazi.

    Naravno Japanci su imali priliku da prvi uživo vide novi Astron. Kao i svakog jutra, Seikova prodavnica u Tokiju bila je otvorena. Ipak, tog 27. septembra 2012. godine, posetioci su mogli videti Seiko Astron GPS Solar.

    Ostatak planete morao je da sačeka 10. oktobar 2012, i svetsko predstavljanje Seiko Astron modela, u Royal Greenwich opservatoriji.

    Seiko Astron prvi je GPS solarni sat ikada predstavljen. Nije mu potreban nikakav spoljašnji izvor energije i u potpunosti je samoodrživ u radu. Koristeći samo svetlosnu energiju, povezuje se na GPS mrežu i meri vreme sa preciznošću atomskog sata. Jednostavnim pritiskom na taster, vreme se usklađuje u svih 39 vremenskih zona na zemlji.



    Za razvoj ovog modela bilo je potrebno gotovo deset godina. Inženjeri su uspeli da stvore sat sa veoma složenim funkcionalnostima, a koji i pored toga izgleda odlično i udoban je za nošenje.
    Prečnik kućišta iznosi 47 mm, a visina 16,5 mm. Vodootpornost iznosi 10 bara.



    Kao i prvi kvarcni sat iz 1969, koji je nosio isto ime – Seiko Astron, novi Astron GPS Solar promeniće način merenja vremena.



    Glavne odličja Seiko Astron modela su:

    1. GPS modul sa izuzetno malom potrošnjom energije
    Kako bi Astron mogao da odredi poziciju i zadrži preciznost atomskog sata, mora primati signal sa najmanje četiri satelita. Kako je za to potrebno 10,000 puta više energije nego za funkcionisanje klasičnog kvarcnog sata i 200 puta više energije nego za funkcionisanje radio kontrolisanog sata, izazov je bio ogroman. Nakon šest godina razvoja GPS modula, Seiko je pronašao rešenje. Razvijen je modul sa izuzetno malom potrošnjom energije.

    2. Antena u obliku prstena sa visokom osetljivošću
    Na samom početku projekta odlučeno je da Astron mora biti izrađen u relativno standardnim dimenzijama za satove i da mora biti udovan za nošenje. Pitanje je bilo kako postaviti antenu u kućište sata. Seiko je razvio potpuno nov tip antene, sa kojom su prevaziđeni svi nedostaci klasičnih antena. Antena u obliku prstena postavljena je ispod brojčanika, a korona sata izrađena je od keramike, pošto metal ometa prijem signala.

    3. Tehnički napredna baterija malih dimenzija
    Seiko Astron koristi litijum jonsku bateriju, sličnu onim u mobilnim telefonima. Česta punjenja i pražnjenja ovakvih baterija dovode do njihovog otkazivanja. Astron reguliše punjenje i pražnjenje baterije, kako bi njen životni vek bio maksimalno produžen.

    4. Senzor koji razmišlja
    U Seiko Astron modelu nalazi se senzor koji upravlja automatskim usklađivanje vremena u zavisnosti od napunjenosti baterije i prethodne jačine signala. Zahvaljujući tome štedi se energija. Jednom u toku dana, kada senzor detektuje jaku svetlost, Astron se povezuje sa satelitima i podešava vreme. Preciznost je zaista zapanjujuća. Maksimalno odstupanje iznosi jedan sekund u periodu od 100,000 godina!

    Seiko Astron će se prodavati na pedeset tržišta. Ta brojka će se verovatno povećati naredne godine, kada porastu proizvodni kapaciteti. Preporučena prodajna cena u Evropi kreće se u rasponu od 2000 do 3,300 eura.





    Izvor: SEIKO ASTRON
    Aleksandar89 and Misic M. like this.
    This article was originally published in forum thread: Seiko Astron started by krstin View original post