• HYT H1 sat: Povratak u budućnost

  Svi smo mi čuli za vodene satove. Radi se o najstarijim instrumentima koji su omogućavali merenje vremena. Smatra se da su izumljeni još u doba faraona u Egiptu. Ipak, bilo je potrebno mnogo vremena da se prevaziđe uticaj gravitacione sile, kako bi se vreme u jednom mehaničkom ručnom satu prikazivalo uz pomoć tečnosti. Mnogi su pokušavali, a HYT (Hydro Mechanical Horologists) je i uspeo u ostvarivanju ovog cilja.  Na ovogodišnjem Baselworld-u predstavljen je model HYT H1, koji je privukao veliku pažnju javnosti zahvaljujući inovativnom rešenju prikaza vremena. Na poziciji „6h“ nalaze se dva rezervoara za tečnost, povezani sa kružnom cevi. Kako sati teku, fluorescentna tečnost potiskuje drugu tečnost providne boje jedan pun krug, sve do početne pozicije na „6h“. U jednom ciklusu prođe tačno 12 sati. Postavlja se pitanje šta pokreće tečnost koja služi za prikazivanje časova? Radi se o klipovima, koji „guraju“ tečnost. Međutim, ni sada nije sve jasno – nešto mora pokretati klipove. I upravo ovde se u igru uključuje klasično časovničarstvo.

  Za mehanički mehanizam, koji pokreće klipove i omogućava kretanje tečnosti, zaslužni su Bruno Moutarlier, Jean-Francois Mojon i njegov Chronode SA tim.

  Radi se o mehanizmu sa ručnim navijanjem i 35 rubina, koji „kuca“ na frekvenciji od 28,800 vibracija po satu. Rezerva snage iznosi 65 sati.

  Glavni izazov predstavljalo je spajanje mehanizma sa hidro sistemom, u zatvorenom i vodotpornom „kolu“. Najveći problem bio je kako sve to smestiti u kućište ograničenih dimenzija. Takođe, veoma važno je bilo razviti tečnost homogene teksture, otpornu na vibracije, udare i temperaturne promene. Inženjeri iz HYT-a su u svemu tome uspeli.

  Dizajn modela HYT H1 može se okarakterisati kao nesvakidašnji, pa čak i agresivan. Ispod safirnog stakla, debljine 5 mm, krije se već spomenuta cev kroz koju teče fluorescentna tečnost, koja pokazuje sate. Minuti se prikazuju na brojčaniku manjih dimenzija, dok je prisutan i pokazivač sekundi u obliku turbine. Na poziciji „2.30h“ nalazi se indikator rezerve snage. Na poleđini sata takođe se nalazi safirno staklo.  Dimenzije sata su pozamašne. Prečnik iznosi 48,8 mm, dok debljina kućišta iznosi čitavih 17,9 mm. Krunica se nalazi na poziciji „2.30h“

  Potencijalni kupci moći će da se odluče za jednu od četiri izvedbe sata. To su model sa DLC presvučenim titanijumskim kućištem, model izrađen od titanijuma bez DLC premaza, zatim model izrađen od zlata, i model izrađen u kombinaciji zlata i DLC presvučenog titanijuma. Cena najjeftinije izvedbe sata iznosiće 36,500 eura.  IZVOR:
  HYT Watches
  Swiss Time
  This article was originally published in forum thread: HYT H1: Povratak u budućnost started by krstin View original post