• Breguet Tradition 7047 Tourbillon Fusee sat

    Na ovogodišnjem Baselworld-u je debitovao model sa nazivom Breguet Tradition 7047 Tourbillon Fusee izrađen od ružičastog zlata. Kako mu i samo ime kaže, ovaj model dopuniće Tradition kolekciju Breguet satova sa oznakom 7047, koja je izrađena u dve izvedbe – jednog sata izrađenog od platine, i drugog od žutog zlata.



    Model Tradition 7047 Tourbillon Fusee se ističe svojom jedinstvenošću, ali i neverovatnim mehanizmom. Breguet-u je očigledno pošlo za rukom da spoji klasično i moderno. Iz ove simbioze proizišao je jedan nesvakidašnji model, što pokazuje i njegova cena, koja će najverovatnije iznositi oko 125.000,oo EUR.

    Ovaj „Grande Complication“ sat (sa većim brojem komplikacija), karakteriše veliki broj inovativnih rešenja. Pored tourbilllon-a, zanimljivo je da je balansna opruga napravljena od silicijuma. Iako pravljenje silicijumske balansne opruge nije ni malo jednostavno, ovakvo rešenje ima brojne prednosti u odnosu na klasičnu balansnu oprugu. Silicijum je manje podložan eksternim uticajima poput gravitacije i toplote, dok magnetna polja praktično nemaju nikakvog uticaja na ovaj materijal.

    Ipak kao najinovativniji element ovog sata pojavljuje se „fusee and chain“ prenosni sistem kojeg čini minijaturni lanac i lančanik konusnog oblika sa spiralnim žljebovima. Ovakav prenosni sistem se zaista retko sreće u svetu časovničarstva, pa čak i u najskupljim modelima. Namena ovog sistema je maksimalno smanjenje odstupanja sata prilikom slabljenja rezerve snage.

    Safirsko staklo otkriva brojčanik manjih dimenzija, što omogućava pogled da ostale komponente mehanizma. Tako se sa lakoćom može videti „fusee and chain“ sistem, silicijumska balansna opruga i indikator rezerve snage. Na svakom brojčaniku nalazi se tj. ugraviran je redni broj sata. Na poleđini kućišta se takođe nalazi safirsko staklo, što omogućava poglede na fenomenalni mehanizam i sa zadnje strane. Vodotpornost ovog sata iznosi 30 metara (3 bar), dok je promer kućišta 41 milimetar.



    Mehanizam Breguet Tradition 7047 Tourbillon Fuseesata-a nosi oznaku 569. Radi se o mehanizmu sa ručnim navijanjem i sa 43 rubina, koji „kuca“ na 18.800 vibracija po satu. Njegova deklarisana rezerva snage iznosi 50 sati.



    IZVOR:
    Breguet
    Swiss Time
    zoran funduk likes this.
    This article was originally published in forum thread: Breguet Tradition 7047 Tourbillon Fusee - ružičasto zlato started by krstin View original post