• Glashütte Original Grande Cosmopolite Tourbillon sat


  Izvanredano remek delo visokog časovničarstva je na ovogodišnjem sajmu u Bazelu predstavljeno od strane nemačke kompanije Glashütte Original. Predstavljen je Glashütte Original Grande Cosmopolite Tourbillon sat koji je izrađen u ograničenoj seriji od samo 25 komada. Predstavlja vrhunac umešnosti Glashutte-ovih stručnjaka koji su kreirali najneobičniji, najsofisticiraniji sat u celokupnoj istoriji pomenute kompanije.

  Ova izvanredna komplikacija omogućava putniku simultano očitavanje vremena dana ili noći u matičnoj vremenskoj zoni, kao i u bilo kojoj od ukupno 37 vremenskih zona. Takođe, poseduje funkciju letnjeg računanja vremena i mogućnost slobodne izmene vremenske zone ka istoku ili zapadu.


  Sve promene dana i datuma su prikazane putem funkcije večitog kalendara koji registruje promene vremenske zone u oba smera. Ova jedinstvana kombinacija komplikacija – prva ovakve vrste u mehaničkim satovima – je krunisana izvanrednim “letećim” minutnim tourbillonom. Glashutte Original je primenio četiri zasebna patenta u cilju zaštite ekspertize koja je omogućila izradu ovog jedinstvenog remek dela.

  Vreme u matičnoj vremenskoj zoni je nepromenljivi referentni podatak prikazan na poziciji “6 sati” putem namenskog 24-časovnog podbrojčanika sa dan-noć indikatorom.


  Vreme u aktuelnoj vremenskoj zoni se prikazuje putem kazaljki centralnog brojčanika. Vremenske zone su prikazane u vidu skraćenih IATA oznaka gradova na dva rotirajuća prstena, jednom namenjenom prikazu standardnog vremena (STD) i drugom koji prikazuje letnje računanje vremena.

  Poklopac platinastog kućišta dimenzija 48 mm poseduje safirno staklo koje otkriva svu lepotu jednog od najkomplikovanijih mehanizama sa ručnim navijanjem, Glashutte kalibar 89-01, koji je sastavljen od preko 500 delova. Na pozadini mehanizma se nalazi i 72-časovni indikator reserve snage.


  Pozadina kućišta je zaštićena dodatnim poklopcem takođe izrađenim od platine na kojem je ugraviran prikaz 37 vremenskih zona predstavljenim IATA kodovima gradova.

  Sat poseduje crni Louisiana kaiš od aligatorove kože i preklapajuću kopču izrađenu od platine. Isporučuje se u ekskluzivnoj drvenoj kutiji sa ugrađenim mehanizmom za navijanje sata, koji obezbeđuje nesmetani rad sata unutar kutije.


  Ukoliko dođe do promene vremenskih zona, Glashutte se obavezuje da vlasniku sata izvrši neophodne izmene u vidu zamene rotirajućeg prstena sa oznakama gradova, pa čak i da isporuči sat sa IATA oznakom njegovog grada čime bi taj primerak verovatno postao unikat.


  IZVOR: Glashütte Original
  This article was originally published in forum thread: Glashütte Original Grande Cosmopolite Tourbillon sat started by Shmizla View original post