• IWC Schaffhausen muzej



    Sedište kompanije IWC Schaffhausen se danas nalazi na mestu nekadašnjeg voćnjaka All Saints manastira u Schaffhausen-u. Prostorije su izgrađene u njegovoj bašti između 1874. i 1875. godine, neposredno pored obale reke Rajne, i po nacrtima arhitekte G. Meyer-a. Zgrada je pripadala američkom časovničaru po imenu Florentine Ariosto Jones koga je pionirski duh naveo da osnuje prvu i jedinu časovničarsku kompaniju u severoistočnom delu Švajcarske. Unutar zgrade, koja je dekorisana prelepom fasadom, iza zatvorenih vrata su se proizvodili čuveni satovi. Sada se ta vrata otvaraju širokoj javnosti koja može da pogleda i da se ujedno divi radu vrhunskih časovničarskih majstora Schaffhausen-a.



    Godine 1993. IWC Schaffhausen je otvorio muzej u potkrovlju svoje zgrade, dok se 2007. godine ta postavka menja i on biva premešten u prizemlje zgrade. Prostorije koje su nekada pripadale proizvodnji kućišta i delova za satove, sada su jako osvetljene i preuređene za izložbene postavke. Proizvodnja je premeštena u više prostranih prostorija odmah do muzeja. Time je napravljeno još dodatnog prostora za prikaz eksponata i multimedijalnog sadržaja. Preko 230 pažljivo odabranih predmeta svedoče o proizvođaču satova koji je još od samog početka započeo da gradi svoje ime na neospornom kvalitetu, visokoj preciznosti, kao i privlačnom dizajnu.



    Sam muzej je podeljen na Zapadno i Istočno krilo. Zapadno krilo muzeja je mesto odakle će posetilac započeti putovanje kroz istoriju inovacije IWC-a, sa legendarnim Jones-ovim mehanizmima koji datiraju još iz perioda osnivanja kompanije, a koji su po prvi put predstavljeni u javnosti. Period posle Jones mehanizama, ako se tako može nazvati, je dokumentovan sa čuvenim Kalibrom 52. Iz postavke ručnih satova izdvaja se jubilarni Albert Pellaton sat, yatim takozvani “klupski satovi”, kao i novi modeli iz kolekcije Porsche Design. Namera je bila da se adresira mlađa i šira publika, uz naglašavanje IWC specifičnih prednosti – prvenstveno njihovu genijalnost u stvaranju nove tehnologije i dizajna ručnih satova.



    Istočno krilo muzeja nudi prikaz samih kolekcija satova, između ostalih Portuguese i Portofino. IWC takođe organizuje veliki broj raznih specijalnih izložbi. Celokupna retrospektiva najbitnijih događaja tokom istorije je dopunjena originalnom dokumentacijom iz IWC-ove arhive koju čine: katalozi satova sa početka prošlog veka, stare mašine i alati nekada korišćeni u proizvodnji satova, rezervni delovi, tehnički crteži ugovori i razni drugi zapisi. Takođe su predstavljene i dve od 94 knjige koje pružaju potpune informacije o svakom proizvedenom IWC časovniku još od davne 1885. godine. Od podataka u knjizi su za svaki sat upisani: kalibar, material kućišta, datum isporuke i ime kupca. U svakom delu izložbe, posetiocima je omogućeno da se dodatno i bolje upute u prezentovan sadržaj, korišćenjem interaktivnih ekrana sa sadržajem prikazanim na osam jezika.

    Radno vreme muzeja:
    Utorak – Petak od 3:00 PM do 5:00 PM
    Subota – od 10:00 AM do 3:00 PM
    Nedelja & Ponedeljak – ne radni dani

    Adresa i kontakt:
    Baumgartenstrasse 15CH-8201 Schaffhausen, Switzerland
    Telefon +41(0)52 635 6565
    Fax +41(0)52 635 6501


    IWC museum
    This article was originally published in forum thread: IWC Schaffhausen muzej started by Shmizla View original post