• Favre - Leuba : Tradicija, inovacija, kvalitet



    Uvod

    Tekst koji sledi predstavlja sažet prikaz istorije proizvođača satova koji je u širim krugovima gotovo nepoznat, naravno ne i među pravim ljubiteljima satova. Ovo je tekst o „staroj“ Fabre Leuba, onoj koja je svojim inovacijama i kvalitetom, nepuna tri veka, krčila sebi put i gradila svoje ime. Dakle o Fabre - Leuba koja je proizvodila satove od 1737. do 1985. godine. Tekst je namenjen svim ljubiteljima starovremenskih satova i u ovom slučaju švajcarskih satova, a napisan je sa ciljem da približi istoriju i satove ovog proizvođača koji je časovničarskom svetu dao mnogo, a zauzvrat dobijo zaborav.


    Početak

    Godine 1718. gospodin Abraham Favre, osnivač kasnije poznate i priznate časovničarske kompanije Favre, odlučuje da se okuša u izradi satova. Njegovi prvi koraci bili su pod budnim okom iskusnog časovničara, gospodina Gagnebin-a. Njih dvojica potpisuju precizno definisan ugovor, prema kome se gospodin Favre obavezao da gospodinu Gagnebin-u obezbedi smeštaj u svojoj kući u La Chaux-de-Fonds, podrazumevajući pod tim krevet, posteljinu, sto, stolice, kuhinjski nameštaj, salvete, stoljnjake itd kao i da se pobrine za ishranu, i pranje veša, ogrev i slično ( ugovor je prikazan na slici ). Za uzvrat gospodin Gagnebin se obavezao da će pomoći oko onoga što se zove časovničarska umetnost tj da će preneti svoje časovničarsko znanje. Velika želja Abrahama Favre da postane časovničar rezultirala je time da je 13. Marta 1737. godine ,od strane advokata gospodina Abraham Sandoz-Genton zvanično proglašen ( licenciran ) za časovničara ( Master watchmaker of Le Locle ). Te iste godine, dakle 1737. godine u malom švajcarskom selu Le Locle, okrug Neuchatel , fabrika je i zvanično registrovana. U tim prvim godinama, časovničarski tim činili su osnivač Abraham Favre, njegov sin Abraham i zet Jacques-Frederic Houriet.


    Grupa slika A


    Na slici je prikazan Favre džepni sat iz 18. veka, proizveden negde između 1780. i 1790. godine. Ima čelični mehanizam i ugraviran natpis A. Favre fils au Locle.

    Grupa slika B

    Početkom 19. veka, tačnije 1814. godine, dolazi do udruživanja porodice Favre i Leuba. Auguste Leuba je bio prodavac satova. Za napredak svake kompanije, podjednako je bitno poznavati tehničko-tehnološku stranu kao i komercijalnu. Udruživanjem ove dve porodice, kompanija dobija i jedno i drugo. Kompanija je ubrzano gradila ugled kako u Švajcarskoj tako i u inostranstvu, dobijajući mnoga priznanja za svoj rad ( što se može i videti na slici ispod ).

    Grupa slika C

    Gotovo da nije postojao kutak u svetu koji čelnici Favre - Leuba nisu posetili, gradeći reputaciju i šireći svoje poslovanje. Kompanija je imala svoje poslovnice širom Evrope i u Rusiji, zatim Bliskom istoku, Aziji, Severnoj i Južnoj Americi. Kompanija je ostala u porodičnom vlasništvu sve do 1969 god kada polako počinje sunovrat kompanije pad naletom kvarcnih satova. Od tada Favre - Leuba je promenila nekoliko vlasnika, tonući sve dublje. Proizvodnja staje 1985. godine ( te 1985. god. Favre Leuba je kupljena od strane Benedom SA and LVMH ). Godine 2003. Favre - Leuba je kupljena od strane španskog finansijera Roberto Lopez Haba. Oformljen je tim stručnjaka sa ciljem da se kompaniji vrati stara slava. U to vreme cilj je bio proizvodnja 2000 satova godišnje po ceni od oko 10000 do 30000 pretpostavljam eura. To je bio cilj u to vreme. Danas je kompanija u vlasništvu Titan Industries Limited, koja je članica Tata group of India, čija je vrednost 2011. godine procenjena na 83 milijarde dolara.
    Ovaj tekst je posvećen „staroj“ Favre - Leuba i u nastavku će se baviti samo njom.

    Godine 1962. Favre - Leuba na tržište plasira jedan od svojih legendarnih satova po imenu Bivouac. Najbitnija funkcija koju ovaj sat nudi jeste merenje barometarskog pritiska i na taj način prikazivanje trenutne nadmorske visine na rotirajućem prstenu sata. Ovaj sat je bio namenjen istraživačima, alpinistima, raznim ekspedicijama... Danas, u eri kvarcnih satova, imati visinometar i barometar je sasvim normalna stvar. Pre 50 godina napraviti ručni ( mehanički ) sat koji će biti u stanju meriti vazdušni pritisak bilo je revolucionarno. Dakle Bivouac je prvi mehanički sat sa ugrađenim barometrom-altimetrom. Ukratko, sat ima metalnu kapsulu koja se širi kada je vazdušni pritisak nizak odnosno skuplja kada je pritisak visok. Ova pomeranja tj oscilacije se prenose na mehanizam koji informacije tj pritisak-visinu prikazuje na brojčaniku i rotirajućem prstenu.


    Istraživači - avanturisti koji su koristili ovaj sat su : Paul - Emile Victor, Michael Darbellay, Walter Bonatti koji je nakon osvajanja severne strane Matterhorna-a izjavio: „ I can only praise the good performance of the Bivouac, a marvel and a friend ! “ .

    Tehničke karakteristike:


    · Materijal kućišta: nerđajući čelik
    · Mehanizam: Peseux 320, ručni navijač ( 17 rubina, incablock, 18000 vibracija po satu, 40 sati rezerve snage )
    · Prečnik sata: 40 - 38 mm ( podaci variraju jer se verovatno odnose na prečnik sa i bez krunice )
    · Rotirajući prsten
    · Poklopac kućišta: ušrafljujući
    · Crvena kazaljka pokazuje oscilacije u pritisku-visini
    · Tritijum premaz na kazaljkama
    Nekoliko fotografija ovog veoma zanimljivog sata.

    Grupa slika 1



    Nastavak...

















    bajker71 and backarelli like this.
    This article was originally published in forum thread: Favre - Leuba, tradicija, inovacija, kvalitet started by skydrummer View original post