• Chopard satovi - Info

    Početkom 1860. godine u malom selu Sonvilier, talentovani zanatlija Louis-Ulysse Chopard otvara svoju prvu radionicu.


    Tada je diz
    ajnirao izuzetno tačne džepne satove, koji su u to doba bili nadaleko poznati. Njegovi satovi su se prodavli čak i u Skandinaviji , Rusiji… “Chopard” ponosno proizvodi svoje in-house mehanizme i izbegava koriscenje mehanizama drugih brendova.


    1921. “Chopard” premešta sedište kompanije u Ženevu i od tog trenutka počinje proizvodnja izuzetno kvalitetnih satova.


    Chopard fabrika nekada i danas


    1963. Godine vlasništvo nad firmom prelazi u ruke nemačkog zlatara i casovničara Karl Scheufele (pra-unici osnivača nisu želeli da nastave porodični posao. Posao koji su razvili njihovi pra-deda, deda i otac). Novi vlasnik zadržava naziv kompanije “Chopard”.




    1975. Godine sedište i proizvodni pogoni menjaju lokaciju, ali i dalje ostaju u Ženevi. Ona se tačnije iz centra grada seli u Meyrin-Geneva.U tom period okreću se proizvodnji ženskih i luksuznih satova.

    1976. Godine predstavljena je “Happy Diamonds“ kolekcija namenjena lepšem polu.



    "Happy Diamonds" 1976


    1980. Godine kompanija proizvodi veoma dobre sportske satove sa kožnim kaišem.

    1983. Godine Chopard otvara radnje u Hong Kongu i tako se probijaju na Azijsko trziste.





    1988. Godine dolazi do saradnje sa Mille Miglia reli trkama na kojima učestvuju oldtajmeri i klasični automobili. U tu čast se svake godine Chopard predstavlja specijalnu seriju “Mille Miglia“ satova.



    "Mille Miglia" 2008


    1993. Godine predstavljaju „Happy Sport“ kolekciju.


    "Happy Sport"


    1996. Godine „Chopard“ se vraća svojim korenima i počinje proizvodnju svojih mehanizama „L.U.C“. Proizvodi svoj prvi in-house mehanizam u 20. veku. Iste godine otvara svoju novu fabriku koja se bavi proizvodnjom mehanizama u Fleurier-u .





    1997. Godine prvi „L.U.C 1860“ sat, sa kalibrom L.U.C 1.96 je proglašen za sat godine od strane Švajcarskog magazina. Kalibar 1.96 je imao odičan dizajn i završnu obradu što ga je podiglo na sam vrh najboljih. Mehanizam se proizvodio sa ženevskim pečatom što predstavlja garanciju najvišeg nivoa proizvodnje i završne obrade. U mehanizam je ugradjen 22k mikro-rotor, njegova debljina je svega 3.3 mm, sadrži 32 rubina i ima frekvenciju od 28.000 vibracija/na sat. Takođe ima rezervu snage od 65 sati. Kalibar 1.96 je vrhunac „Choparda“ i ponos Švajcarskog automatskog mehanizma.



    "L.U.C 1860" i "kalibar 1.96"


    1998. Godine Chopard postaje zvanični partner sa filmskim festivalom u Kanu. Takođe se uvodi nova nagrada na festivalu kojim bi se nagradila kreativnost u filmovima.

    2000. Godine je predstavljen „L.U.C Quattro“, sat kojeg pokreće mehanizam L.U.C 1.98 i koji mu obezbeđuje rezervu snage od 9 dana.



    "Luc Quattro"


    2001. Godine predstavljen „L.U.C Tonneau“, opremljen prvim „tonneau-shaped self-winding“ mehanizmom.



    "L.U.C Tonneau"


    2003. Godine predstavljen je mehanizam L.U.C 1.02 i prvi „L.U.C Tourbillon“ sat.



    "L.U.C Tourbillon"


    Godinu dana kasnije, odnosno 2004. godine je na sajmu u Baselu predstavljen „L.U.C Regulateur“.

    2006. Godine proslavljena je tridesetogodišnjica „Happy Diamonds“ kolekcije i desetogodišnjica od otvaranja fabrike za proizvodnju satnih mehanizama u Fleurier-u.
    Iste godine predstavljen „L.U.C Chrono One“ i „L.U.C Lunar One“.



    „L.U.C Lunar One“ 2012.

    2008. Godine kompanija predstavlja sat „L.U.C Tourbillon Tech Twist“.

    20. marta 2010. Chopard proslavlja svoj 150. rodjendan.

    Kompanija trenutno ima tri fabrike, dve locirane u Švajcarskoj, u Ženevi i Fleurier-u i jednu u Pforzheim-u (Nemačka). Sa svojih 13 filijala ima razgranatu mrežu od 90 maloprodajnih objekata (brand boutique) širom sveta.

    Zvanična web adresa: CHOPARD

    This article was originally published in forum thread: Chopard satovi - Info started by Shmizla View original post