• Zenith satovi - info

  Zenith je 1865. godine osnovao Georges Favre-Jacot sa svoje 22. godine u Le Locle-u, u Neuchatel-u. On je osoba koja je zaslužna za postojanje ove kompanije i koja je osmislila koncept proizvodnje Zenith satova.

  Godine 1875. kompanija je imala oko 100 zaposlenih. Proizvodila je džepne satove, satove sa klatnom i merne instrumente za mornaricu.
  Od samog osnivanja kompanija je imala veliki uspeh i dobijala je mnoštvo nagrada, pogotovo za svoje velike mehanizme.


  Od 1903. godine Zenith je nagrađivan oko 1500 puta, i predstavlja proizvođača satova koji je najviše nagrađivan po pitanju preciznosti i pouzdanosti. Tačnije, ističe se sa 1565 nagrada i preko 50 legendarnih mehanizama.

  Godine 1911. Georges Favre-Jacot odlučuje da svoju kompaniju nazove “Manufacture ZENITH”. U vezi naziva postoji i legendarna priča, kako je jedne večeri osnivač kompanije šetajući se švajcarskim planinama pod zvezdanim nebom dobio inspiraciju za njegov najbolji mehanizam, tako je dobio ideju i za ime kompanije, kao najviše tačke na nebu. Zvezda je postala simbol Zenith-a.

  Već 1920. godine Zenith je imao 2 miliona proizvedenih satova, i planirao je širenje svoje poslovne mreže širom sveta.

  Zenith se može istaći i po tome da proizvode svoje sopstvene mehanizme, a neki od njih su Elite (standardni mehanizam, veoma tanak) i El Primero (automatik hronograf). Konkretno El Primero je nastao 1969. godine, i do danas predstavlja najbrži i najprecizniji automatik hronograf na svetu. Ovaj mehanizam koriste i mnogi drugi proizvođači satova, kao na primer Rolex koji je u svoj model Daytona ugradjivao ovaj mehanizam sve do 2001 godine.

  Novembra 1999. godine ovu kompaniju je kupio LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy), jedna od najvećih kompanija u segmentu proizvodnje i distribucije luksuzne robe.


  Model sata Chronomaster Open El Primero je lansiran 2003. godien, tehnološka inovacija omogućava da se srce mehanizma sata vidi kroz otvor na brojčaniku. Ovaj model postaje ikona Zenith satova, i izrađuje se u muškoj i ženskoj verijanti.

  Godine 2004. je predstavljen prvi Zenith tourbillon integrisan u El Primero chronograph. Ovaj model predstavlja najbrži tourbillon na svetu.

  Naredne godine, 2005. je predstavljen model tourbillon sata namenjen ženama, ukrašen sa 230 dijamanata, model sata nazvan Starissime.

  Godine 2006. je lansirana nova kolekcija sportskih-šik satova DEFY.

  Zvanična web adresa je: Zenith
  This article was originally published in forum thread: Zenith satovi - info started by Shmizla View original post