• Rolex Sky Dweller Annual Calendar sat

    Rolex je ove godine široj javnosti, na sajmu u Baselu, predstavio nekoliko svojih novih modela. Ovom prilikom prestavljamo jedan od njih, tačnije Rolex Sky Dweller Annual Calendar sat.

    Pomenuti sat je specijalno kreiran za osobe koje često putuju. On je prvi sat pomenutog brenda sa dve vremenske zone i godišnjim kalendarom koji na diskretan način prikazuje mesece. Dizajn brojčanika ovog sata je u jednu ruku neobičan, dok je sa druge strane, baš zbog toga, i atraktivan.



    U kućištu novog Sky Dweller-a se nalazi kalibar 9001 automatski mehanizam izuzetnih performansi. Mehanizam koji je u potpunosti razvijen i izrađen u samom Rolex-u, i koji satu obezbeđuje rezervu sange od 72h.



    Ugradnjom dodatnog zupčanika za podešavanje različitih funkcija u spoljni prsten mehanizma sata, omogućena je interakcija samog mehanizma i korone sata, i ovo je samo jedna od stvari koja ga čini jednim od najkompleksnijih mehanizama u istoriji ovog Brenda. Mehanizam takodje poseduje paramagnetnu plavu Parachrom balansnu oprugu i Paraflex sistem visokih performansi koji služi za amortizaciju udaraca, što omogućava maksimalni kvalitet mehanizma dodatno potvrđen COSC Chronometer sertifikacijom. Saros godišnji kalendar i sistem za podešavanje sata putem korone su najvišeg kvaliteta izrade i pouzdanosti u radu. Rolexov bidirekcioni rotor obezbedjuje kontinualno navijanje glavne pogonske opruge.



    Brojčanik ovom satu daje jedan jedinstveni estetski identitet. Na njemu se u prvom planu nalazi rotirajući disk sa dvadesetčetvoročasovnom skalom za prikaz sati. Dok se iznad njega nalazi crveni okrenuti trougao koji pokazuje referentno vreme (vreme u matičnoj vremenskoj zoni). Lokalno vreme je prikazano centralnim kazaljkama za sate, minute i sekunde. Lokalno vreme se jednostavno podeša pomeranjem samo satne kazaljke, što je svakako jednostavnije i brže, nego pomerati kompletan set kazaljki. Godišnji kalendar sa prikazom datuma na poziciji 3 sata zahteva samo jedno podešavanje u toku godine. Indikacija meseca u godini je elegantno prikazana unutar pravouganonih otvora u brojčaniku, koji se nalaze uz satne markere. Zahvaljujući inovativnom sistemu podešavanja sata pomoću korone, ova operacija je postala izuzetno jednostavna i intuitivna. Ova karakteristika koju Rolex naziva “Ring Command” podrazumeva mogućnost da se pomeranjem korone u četiri različita položaja može štelovati sat. Rotiranjem korone u smeru suprotnom od kazaljke na satu, se selektuje izmena meseca/dana, lokalno vreme odnosno referentno vreme.

    U zavisnosti od meseca, kod satnog prikaza se nalazi oznaka koja prikazuje trenutni mesec. Na prvoj fotografiji se vidi da je oznaka na broju 8, šta označava mesec avgust.



    Rolex Sky-Dweller sat se proizvodi u tri varijante izrade kućišta, od belog zlata, everose zlata i žutog zlata. I kao što primećujete ne izrađuje se od čelika. Vodootpornost koju obezbeđuje ovom satu je do 100 m. Prečnik kućišta je 42 mm na kojem je smeštena bidirekciona korona. Dizajn kućišta i narukvice je dobro poznat Oyster dizajn. Brojčanik se takođe izrađuje u više varijanti: boja slonovače, satensko-čokoladna, sunčano zlatna.



    ROLEX
    This article was originally published in forum thread: Rolex-Sky-Dweller started by milan zmaj View original post