• Koncept satovi srpskog dizajnera Marka Petrovića



    Marko Petrović je srpski dizajner poznat po svom koncept dizajnu Ferrari automobila i BMW motora. Pored ovih rešenja istakao je svoje umeće dizajnom koncept satova inspirisanih Mercedes Benz i Lamborgini automobilima, kao trenutnim teniskim prvakom Novakom Đokovićem.



    Prvi sat koji ćemo ovom prilikom predstaviti je posvećen jednom automobilu iz zlatnog doba Mercedes-Benz-a prvi put predstavljenog sredinom 1937. godine. Tačnije, radi se o modelu Mercedes-Benz 320 kabriolet kupe.



    Mercedes 320 Tourbillon sat nas vraća u vreme kada su stil i elegancija bili jedan od prioriteta u dizajnu automobila, sa dugim linijama i luksuznim enterijerom. Brojčanik koncept sata je inspirisan instrumental tablom gore pomenutog automobila. Na brojčaniku se sa leve strane nalazi prikaz dana u nedelji, dok se sa desne strane nalazi prikaz minuta. Očitavanje vremena na ovom satu je drugačije u odnosu na uobičajeno. Koliko je sati se može iščitati u donjem delu brojčanika. Takođe, u ovom delu brojčanika je numerički prikazan dan, datum i godina. Tourbillon je smešten na vrhu in a njemu je postavljen dobro poznati Mercedes logo.



    Drugi model sata koji je ovaj kragujevčanin dizajnirao je Avanger Vertical Tourbillon sat. Za njegovo kreiranje Marko je inspiraciju našao u motoru superautomobila Lamborghini Avenger. Sat trenutno nije dostupan na tržištu, već je i dalje u fazi koncepta. Mada koliko možemo da vidimo sat ima ultramoderni sportski izgled, sadrži najnervjerovatnije dizajnerske linije sa kombinacijom crne i narandžaste boje. Brojčanik sata je dizajniran tako da oponaša poklopac motora Lamborghini Aventador-a. Budući da je i ovaj model samo koncept, drugi detalji kao ni cena nam još nisu dostupni.



    Marko je inspiraciju za novi model koncept sata dobio na osnovu prvog mesta tenisera Novaka Đokovića na ATP listi. Sat nosi naziv N1, a mogli bismo ga zvati i NOLE (No1e). U krupnom planu pomenutog skeleton sata je teniski reket, koji ujedno predstavlja i brojčanik. Kazaljke za sate i minute asociraju na drške reketa. Sa leve strane brojčanika je smešten prikaz dana u nedelji, dok je sa desne mala sekundara. Krunica je u zelenoj boji i dizajnirana je u obliku teniske loptice. Na poziciji 12 sati se nalazi logo sata. U svakom slučaju jako zanimljivo i pohvalno rešenje.

    This article was originally published in forum thread: Koncept satovi srpskog dizajnera Marka Petrovića started by Shmizla View original post