• Svet Satova review: TAG Heuer Carrera Ref. CV2A10.BA0796*4658  Ovaj model sata je po prvi put predstavljen 2008. godine i od tog momenta je postao jedan od najpopularnijih satova u celukupnoj ponudi TAG Heuer-a. Ovaj sat je veći, masivniji i po izgledu dosta atraktivniji od većine ostalih Carrera modela i definitvno se nalazi na čelu Carrera serije satova.
  Dizajn pomenutog sata je dosta drugačiji od njegovog prethodnika, modela koji samo ima prikaz datuma. Pored kućista koje je manje više isto, sve ostalo je promenjeno, uključujući tastere, krunicu, brojčanik, praktično skoro svaki drugi aspekt dizajna je izmenjen.
  Pre se može reći da ovaj model predstavlja pristupačnu verziju Carrera 360 sata (koji je inače preko 5 puta skuplji) pre nego klasičan Carrera model sa dodatim prikazom dana.  Dizajn
  Dizajneri ovog modela su verovatno bili vođeni izrekom “više je i bolje”, jer ovaj model zaista ima daleko više detalja od većine drugih Carrera modela. To je svakako jedan od razloga što ovaj model izgleda daleko luksuznije od drugih, sa mnoštvom jako preciznih i savršeno obrađenih detalja.
  Čak i jako jednostavni delovi sata kao sto su krunica i gornji taster imaju dodatne detalje u vidu crnog i crvenog prstena. Što se tiče prozora za dan i datum, oni su izrađeni sa oborenim ivicama, tako da se dobija atraktivni 3D efekat.
  Kao i kod drugih Carrera modela, podbrojčanici hronografa su daleko bogatije odrađeni i sa mnogo više detalja, u poredjenju sa podbrojčanikom na 9 sati na kojem se prikazuju sekunde. Centralna sekundara i druge dve kazaljke hronografa imaju crveni vrh kako bi dodatno razbile monotoniju crnog brojčanika.
  Sve u svemu dizajn sata je odličan, a dodatni detalji tipa površinski nanetih oznaka za minute i TAG Heuer logotipa doprinose luksuznom 3D izgledu brojčanika. Ovo je definitno nešto što će presuditi kod izbora ovog sata za većinu ljudi, koji će se dvoumiti između ovog i prethodnika sa daleko jednostavnijim izgledom brojčanika.  Kućište i narukvica
  Sa kućištem dimenzije 43 mm, ovaj model ipak spada u veće satove. Možda nije toliko u pitanju prečnik sata koliko njegova debljina od čak 16,5 mm, koja ovaj sat čini dosta većim i masivnijim. Kućiste je izradjeno od poliranog čelika sa visokim sjajem i vodootpornošću do 100 m, i svakako se može reći da je izuzetnog kvaliteta izrade.
  Korona je fiksna sa umetkom od aluminijuma na koji je naneta tahometarska skala u skladu sa duhom automobilskih trka koji ovaj sat zapravo oslikava.
  Krunica je tzv. dupla, jer vizuelno stvara takav utisak zbog crnog prstena koji je utisnut po sredini krunice. Dosta je i veća od standardnih krunica što je čini jako jednostavnom za rukovanje. Sličan prsten crvene boje se nalazi na gornjem tasteru. Krunica na sebi ima nanet logo TAG Heuera koji izgleda kao kvalitetan caboshon.
  Narukvica ovog modela sata je zaista odličnog kvaliteta. Većim delom je brušena i ima polirane detalje na svakom linku koji je čine dosta luksuznijom. Takođe ima odličnu kopču koja se jednostavno otvara pritiskom na dva tastera sa obe strane.  Verzije modela
  Ovaj model TAG Heuera Carrera sata je dostupan u tri boje brojčanika: beli, crni i braon. Svaki od njih je dostupan u dodatne dve varijante: sa brušenom čeličnom narukvicom ili kožnom narukvicom od krokodilske kože.
  Pored ovih postoje i neki specijalni modeli kao sto su titanijumski i carbon-fiber model.  Mehanizam
  Kao i većina Carrera Chronograph satova i ovaj koristi popularni Calibre 16 mehanizam koji je u osnovi ETA 7750, odnosno nekadašnji Valjoux 7750. Dok će neki možda zameriti zašto se u ovom modelu nije našao njihov in-house mehanizam sa oznakom 1887, iz razloga što je lepo imati nešto drugačije, možemo ipak reći da drugačije ne znači obavezno i bolje. ETA (Valjoux) 7750, mehanizam koji je prvi put predstavljen 1974. godine, predstavlja jedan od najpouzdanijih i najrasprostranjenijih automatskih hronografa današnjice koji se koristi u milionima satova.
  Najveći broj Carrera modela iz 60-tih godina je takođe koristio Valjoux mehanizme, prvenstveno Valjoux 72 i 92. U to vreme u Švajcarskoj je i dalje bio na snazi propis koji je zabranjivao da se unutar jedne kompanije proizvode i satovi i mehanizmi.
  Ovaj mehanizam uz neophodnu kalibraciju radi bez problema u granicama COSC specifikacije, a proizvodi se u 3 klase. TAG Heuer ovaj podatak ne objavljuje, ali najverovatnije je da se radi o najvišoj Chronometer klasi mehanizma koji je unutar TAG Heuer-a podvrgnut rigoroznoj kontroli kvaliteta, kalibraciji, eventualnim tehničkim unapredjenjima i obaveznom dekoracijom. Što se tiče dekoracije ovom mehanizmuje dodat rotor odnosno oscilujući teg sa ženevskim šarama i izrezanim ispisom - "TAG Heuer - Calibre 16 - Swiss Made".
  Za ovaj mehanizam postoji veliki broj jako stručnih servisa, pa tako nikada nećete imati problema da nađete pouzdan servis u budućnosti kako biste odradili redovnu kontrolu i održavanje.
  Lepotu ovog mehanizam otkriva safirno staklo koje se nalazi na poklopcu ovog sata.  Zaključak
  TAG Heuer Carrera Ref. CV2A10.BA0796*4658 svakako predstavlja odličan sat vrhuske izrade i završne obrade što se i očekuje od sata ovog cenovnog ranga. Možda se neće svideti onima koji preferiraju malo jednostavniji izgled, ali ovo je jedan od razloga zbog kojeg TAG Heuer ima toliko razlicitih Carrera modela u svojoj ponudi koji mogu da odgovore na različite zahteve kupaca. Sve u svemu, ovo je model sata koji će sigurno zadovoljiti i one najzahtevnije kupce.

  This article was originally published in forum thread: Svet Satova review: TAG Heuera Carrera Ref. CV2A10.BA0796*4658 started by Shmizla View original post