• Nova zgrada Swatch grupe u Bienu



    Swatch grupa je nedavno objavila da ove jeseni, tačnije da u novembru 2012. godine, planira renoviranje svog kampusa u Bienu u Švajcarskoj. Planira se izgradnja novih zgrada za Swatch i Omega brendove, kao i redizajniranje postojećih u Rue Jakob Stämpfli ulici.



    Arhitektonski konkurs je održan 2010. godine i žiri je od svih ponuđenih rešenja odabrao predlog svetski poznatog japanskog arhitekte Shigeru Ban-a. Njegov predlog je bio najubedljiviji zbog svog pragmatičnog i potpuno specifičnog dizajna za svaku zgradu. Njegovo rešenje će ukombinovati postojeći pejzaž i zgrade sa novim.

    Planirana izgradnja uključuje dodatne tri zgrade koje će biti građene po najsavremenijim ekološkim i energtskim standardima. Planirano je da se one ukombinuju sa postojećim arhitektonskim i urbanističkim rešenjem te oblasti. Portparolka Swatch grupe je istakla da su procenjeni troškovi ovog projekta oko 150 miliona CHF, što staje oko 167 miliona USD.



    Prema obaveštenju Swatch grupe planira se nova centralna zgrada duž Gottstattstrasse ulici koja će biti nošena na stubovima i u kojoj će biti smeštene prostorije za Swatch i Omegu. U ovoj zgradi će biti smeštene i prostorije za sastanke, kao i prostorije namenjene za muzej Swatch-a, Omege i Swatchmobile-a. Između postojeće i pomenute nove zgrade će se nalaziti ulaz za posetioce nazvan “Omega Plaza”.

    U zapadnom delu Omega kompleksa će se nalaziti proizvodna i zgrada za logistiku. Planirano je da tu bude smešteno proizvodno odeljenje, kancelarije, prostorije za obuku i izložbeni prostor. Edukatuvni obilasci će posetiocima omogućiti uvid u proizvodne aktivnosti koje će se dešavati untar ove zgrade.



    Izdužena Swatch građevina, sa svojom modernom, drvenom konstrukcijom polu-kružne strukture će biti nova centrala kompanije. Prednji i najveći deo zgrade, koji se priključuje centralnoj zgradi, ima prostor namenjen direktnom kontaktu sa kljijentima. Biće obuhvaćeni izložbeni prostor, korisnička podrška i Swatch prodavnica. U centralnim delu zgrade će biti kancelarije uprave, administracija, marketing i prodaja. Zadnji deo ove zgrade će biti namenjen za isporuku, naplatu i skladištenje robe.

    Očekuje se da će nove građevina biti spremne za upotrebu u leto 2015. godine. Stoga nam ostaje da sačekamo i da se uverimo kako na kraju završeni radovi izgledaju.
    This article was originally published in forum thread: Nova zgrada Swatch grupe u Bienu started by Shmizla View original post