• Greubel Forsey GMT Tourbillon sat

    Poznat po svojim genijalnim tourbillon-ima, Greubel Forsey je ponovo demonstrirao svoje izvanredno umeće kreiranjem ovog remek dela visokog časovničarstva, sa novom i neverovatnom komplikacijom. U pitanju je atraktivni 3D lebdeći globus na poziciji 8 sati, napravljen od ultralakog titanijuma i pričvršćen samo na jednom kraju, tako da pruža optimalni pregled ove minijaturne Planete Zemlje u svoj svojoj lepoti. Za premijerno predstavljanje ovog modela sata je izabran SIHH 2012 sajam u Ženevi, i očekivanja su da će ovaj vrhunski Greubel Forsey GMT sat zadovoljiti čak i najzahtevnije ljubitelje satova, kako vizuelno tako i tehnološki.



    Ovaj minijaturni globus pravi jednu rotaciju svaka 24 sata, i to u pravcu suprotnom kazaljkama na satu kao i sama planeta Zemlja. Za postizanje kompletnog utiska ova neverovatna komplikacija je ukombinovana sa 24-časovnim dan/noć indikatorom postavljenim na prstenu koji okružuje ekvator ovog globusa. Zatamnjena polovina ovog prstena označava zemljinu hemisferu koja se nalazi u drugoj polovini dana od 6:00 do 18:00h. Jako lepo uklopljeno, na levoj strani kućišta se nalazi prozorčić od safirnog stakla koji omogućava pogled na drugu hemisferu i istovremeno je osvetljava.
    Nema tako puno satova na tržišti čiji brojčanik otkriva tako puno detalja kao kod ovog sata.Najveći podbrojčanik prikazuje sate i minute, a manji koji prikazuje sekunde delimično preklapa veći. 12-časovni podbrojčanik sa trouglastom kazaljkom crvene boje koji prikazuje vreme u drugoj vremenskoj zoni se nalazi u gonjem delu leve strane brojčanika i on se jednostavno podešava korišćenjem tastera sa dvostrukom funkcijom.

    Tourbillon kućište pod nagibom od 25°

    Greubel Forsey nije želeo da razočara svoje obožavaoce pa je i u ovaj model sata ugradio svoj zaštitni znak – tourbillon kućište pod nagibom od 25°, prikazano u otvoru brojčanika. Sa mostovima ovog kućišta izrađenim od titanijuma i zlatnim protivtegom, ovaj tourbillon pravi jednu rotaciju svake 24 sekunde. Na kraju, ovaj neverovatni brojčanik je kompletiran postavljanjem indikatora reserve snage uz desnu ivicu kućišta strani naspram krunice.

    Glavni podbrojčanik koji pokazuje sate i minute je izražen od zlata sa površinom u kombinaciji ledeno bele i antracitne boje. The main hours and minutes dial is made of gold, with a frosted and anthracite finish. 12-časovni indicator je izražen od belog zlata sa cirkularnim šarama, dok su indikator reserve snage, indikator sekundi kao i GMT indikator izrađeni od zlata sa matiranom površinom. Greubel Forsey logo je ručno postavljen na brojčanik.

    Pozadina kućišta izgleda kao drugi brojčanik, na kojem se nalazi disk sa ispisanim nazivima 24 grada, svaki u različitoj vremenskoj zoni. Pozicioniranjem relevantnog grada u istu liniju sa lokalnim vremenom prikazanim na spoljašnjem prstenu (ili na unutrašnjem ukoliko se radi o gradu koji primenjuje letnje računanje vremena), globus se postavlja u ispravan položaj. Pored toga na zadnjoj strani se nalazi i zlatni disk koji ostavlja veoma jak vizuelni efekat. Obe strane kućišta su zaštićene safirnim staklom sa antirefleksnim premazom.



    Remek delo unutar kućišta od belog zlata

    Kućište veličine 43.5 mm je izrađeno od belog zlata i ima neuobičajenu debljinu od čak 16.14mm. Na kućište je pričvršćena ručno šivena narukvica od aligatorske kože sa Greubel Forsey preklapajućom kopčom od belog zlata.
    Greubel Forsey GMT sat pokreće GF05 kalibar koji je sačinjen od 436 komponenata i 50 rubina. Zahvaljujući dvema koaksijalnim serijski-povezanim pogonskim oprugama, ovaj mehanizam poseduje rezervu snage od 72 časa.
    Ovaj mehanizam takođe poseduje varijabilni inertni balansni točak, koji stvara 21,600 vibracija po času, i balansnu opruku tipa “Phillips”. Glavne ploče i mostovi su izrađeni od srebra sa ručnom završnom obradom.
    anbeast likes this.