• Novi TAG Heuer Mikrogirder 2000 sat




    TAG Heuer je na ovogodišnjem SIHH-u predstavio svoj novi model sata - Mikrogirder 2000. Ovo je konceptualni sat, ultra-visoke frekvencije oscilovanja mehanizma, čiji hronograf stvara čak 7.200.000 otkucaja po času, što praktično znači da sat može da meri vreme do neverovatne preciznosti od 5/10.000-tih delova sekunde. Ovaj model sata radi duplo brže od svog prethodnika, modela Mikrotimer, ali to nije najbitniji podatak u vezi novog modela, već činjenica da je TAG Heuer ponovo uspeo da napravi veliki iskorak po pitanju kompletnog redizajna automatskog mehanizmasa hronografom.


    Jedan od najzanimljivijih detalja na ovom satu je svakako centralna sekundara hronografa koja rotira 40 puta u sekundi, duplo brže nego kod modela Mikrotimer. U specifikaciji proizvođača preciznost je definisana kao 5/10.000-tih delova sekunde pre nego 1/2.000-ti deo sekunde, iako na se na vrhu brojčanika nalazi ispisana velika oznaka “2000”.


    Očitavanje vremena na Mikrogirder satu se vrši uz pomoć tri podbrojčanika.
    · Podbrojčanik na 12 sati: On meri sekunde. Svaki marker predstavlja tri sekunde, tako da se kazaljka rotira jednom na svakih 90 sekundi
    · Podbrojčanik na 3 sata: On prikazuje sekunde plus 1/10-i deo sekunde – jedna rotacija ove kazaljke je jednaka periodu od 3 sekunde
    · Centralna “leteća” kazaljka prikazuje vreme u 1/100-tom, 1/1000-tom i 5 /10.000-tom delu sekunde.

    Kako biste u potpunosti očitali zabeleženo vreme na ovom satu morate sabrati vrednosti sa podbrojčanika na pozicijama “12 sati” i “3 sata” (ovo rezultuje vrednošću u formatu x.x sekundi) i na kraju dodati vrednost očitanu pomoću centralne kazaljke.

    Dizajn Mikrogirdera se može okarakterisati kao “Bullhead” hronograf, sa krunicom i hronograf tasterima lociranim na samom vrhu kućišta. Druga stvar koju možete primetiti je ta da kućište nije u potpunosti simetrično, odnosno da je gornji deo kućišta iskošen pod određenim uglom. Dizajner Christoph Behling navodi da je težio da iskombinuje tradicionalno Carrera kućišta sata sa starim Heuer štopericama. Iz ovog razloga Mikrogirder izgleda kao štoperica postavljena na vrhu Carrera kućišta.


    Najveća magija ovog modela sata je zapravo u samom mehanizmu. Ako pogledate sat sa zadnje strane videćete da izgleda skoro identično kao Mikrograph i Mikrotimer – to je iz razloga što koriste isti raspored glavnih komponenata – dva kućišta sa pogonskom oprugom, jedno za pokretanje hronografa a drugo za prikaz vremena. Hronograf ima 7,2 miliona otkucaja/satu odnosno radi na frekvenciji od 1000 Hz.


    Jedan od najzanimljivijih detalja ovog mehanizma je regulator oscilovanja kojeg čine tri minijaturne poluge i ovaj dizajn otvara nove mogućnosti za buduće inovacije. Dovoljno je reći da je TAG Heuer u svojoj laboratoriji testirao rad Mikrogirdera na frekvenciji od 3000 Hz, što znači da ovaj dizajn mehanizma omogućava još inovacija na ovom polju.




    Tekst pripremljen u saradnji sa PG Grupa doo.
    umbra likes this.
    This article was originally published in forum thread: Novi TAG Heuer Mikrogirder 2000 sat started by Shmizla View original post