• Zenith Captain Winsor Annual Calendar Chronograph

    Zenith jednostavno ne prestaje da nas iznenađuje sa novim, prelepo dizajniranim modelima uz pomoć kojih se polako ali sigurno vraća među ozbiljne i respektabilne proizvođače satova. Moram priznati da je nakon eksperimentisanja u dizajnu i neuspešnih serija kao što su Defy i Defy Extreme pravo zadovoljstvo gledati novitete kojima nas Zenith s vremena na vreme obraduje. Takav je slučaj i sa novim modelom iz Captain serije koji je Zenith nedavno u saradnji sa MIH (Musée International d'Horlogerie) predstavio javnosti.



    Zenith Captain Winsor Annual Calendar Chronograph je sat elegantnog dizajna koji će zasigurno odoleti izazovu vremena i koji će budući vlasnici sa ponosom predavati u nasleđe narednim pokolenjima. Kućište novog Zenith-a će se raditi u verzijama od 18-karatnog rozog zlata ili od čelika pri čemu pojedini elementi kao što su potpisana krunica i hrono tasteri imaju poliranu a ostatak brušenu završnu obradu. Prečnik kućišta je idealnih 42mm dok debljina iznosi svega 8.30mm što predstavlja odličnu vrednost kada se uzme u obzir da je mehanizam sata sastavljen iz 341 dela.

    Brojčanik je izuzetno pregledan i jednostavan. Ne viđa se tako često da proizvođači naprave sat sa komplikacijama kao što su hronograf i godišnji kalendar i da pritom postignu idealan raspored elemenata koji ne ugrožava i čitljivost. Zenith je to uspeo zahvaljujući konstrukciji mehanizma. Mala sekundara postavljena je na poziciji "9h", 60-minutni hrono totalizator nalazi se na "6h" odmah iznad prozora za prikaz datuma dok su dan u nedelji i tekući mesec pozicionirani na "3h". Preko brojčanika je postavljeno safirno staklo sa obostranim anti-refleksnim premazom.

    Mehanizam koji se nalazi u Captain Winsor Annual Calendar satu je El Primero, kalibar 4054 sa centralnom hronograf sekundarom i komplikacijom godišnjeg kalendara. Komplikacija godišnjeg kalendara podrazumeva prikaz datuma, dana u nedelji i meseca pri čemu se datum na satu mora korigovati samo jednom u toku godine i to na prelazu iz februara u mart. Ovaj mehanizam na automatsko navijanje pored osnovne funkcije prikaza vremena i već pomenutog godišnjeg kalendara poseduje i hronograf komplikaciju koja omogućava merenje vremena do 60 minuta. Zenith El Primero 4054 poseduje rezervu snage od 50 sati a budući vlasnici će, zahvaljujući poklopcu kućišta sa prozorom od safirnog stakla, uživati u pogledu na odličnu završnu obradu i bogatu dekoraciju mehanizma.

    Novi model Zenith-a će biti ponuđen sa crnim ili braon kožnim kroko kaišem a kupac će za ovo zadovoljstvo nazvano Captain Winsor Annual Calendar Chrono morati da izdvoji između $8700 i $18,800.
    This article was originally published in forum thread: Zenith Captain Winsor Annual Calendar Chronograph started by dragon View original post