• Vacheron Constantin Overseas Perpetual Calendar Chronograph sat

    Vacheron Constantin, jedan od najprestižnijih švajcarskih proizvođača vrhunskih satova, nedavno je predstavio novi model u okviru svoje Overseas serije ručnih satova. Overseas Perpetual Calendar Chronograph predstavlja prvi sat u ovoj kolekciji koji poseduje jednu od najpoželjnijih komplikacija u svetu satova, večiti kalendar. Međutim, vrhunski majstori najstarije porodične časovničarske manufakture nisu se zaustavili samo na večitom kalendaru već su satu dodali i funkciju štoperice čime su postigli savršen spoj tehničkog savršenstva, elegancije i sportskog duha.



    Kućište sata je izrađeno od titanijuma i čelika, ima prečnik od 42mm dok deklarisana vodootpornost iznosi 150 metara. Vacheron Constantin je po prvi put upotrebio kombinaciju titanijuma i čelika u Overseas kolekciji ne tako davne 2009. godine čime je postigao pravi uspeh jer su Overseas modeli postali još traženiji i poželjniji a verujem da će i za ovim ručnim satom vladati veliko interesovanje odabrane elite koja će biti u stanju da si ga priušti. Svetliji tonovi čeličnog kućišta savršeno se uklapaju sa tamnijim nijansama titanijumske korone i štitnika hrono tastera. Interesantan i privlačan detalj predstavlja i ušrafljujući poklopac kućišta na kojem se nalazi ugraviran jedrenjak čuvenog italijanskog moreplovca i istraživača, Amerigo Vespučija.



    Iza safirnog stakla nalazi se izuzetno pregledan brojčanik. Kombinacija tamnih i svetlo jarkih boja je očigledno pažljivo birana pa se tako na brojčaniku tamno sive boje jasno uočavaju kazaljke i markeri za sate izrađeni od 18-karatnog belog zlata dok su hrono kazaljke žute boje. Na poziciji 6h se pored male sekundare nalazi i indikator mesečevih mena.



    Kakav je to mehanizam koji pokreće kazaljke na ovom satu? Švajcarski proizvođač satova je u ovaj model ugradio mehanizam na automatsko navijanje koji se sastoji iz 228 delova. Vacheron Constantin kalibar 1136 QP ima 21600 otkucaj u satu i rezervu snage od 40 sati. Mehanizam prečnika 28mm i debljina 7.9mm ima 37 rubina a pored obavezne funkcije prikaza vremena poseduje i komplikaciju večitog kalendara koja podrazumeva prikaz dana u nedelji, datuma, meseca, prestupne godine kao i prikaz mesečevih mena.

    Cena po kojoj će sat moći da se kupi iznosi 41000 CHF. Vacheron Constantin će sat izraditi u limitiranoj seriji od samo 80 primeraka a isporučivaće se sa dve narukvice, gumenom i kožnom aligator sive boje.

    xajphak likes this.
    This article was originally published in forum thread: Vacheron Constantin Overseas Perpetual Calendar Chronograph started by dragon View original post