• Gagarin Tourbillon sat



    Gagarin Tourbillon je pravo remek-delo koje je u potpunosti razvio, dizajnirao i proizveo samostalni časovničar Bernhard Lederer. Sat je zamišeljen je kao omaž Juriju Gagarinu, budući da se ove, 2011. godine, obeležava 50 godina od njegovog leta u svemir.
    Kućište sata je promera 42 mm, a debljine 15 mm. Napravljeno je od platine 950, a interesantan detalj je i poveća lupa koja je prikačena na kućište i koja vlasniku omogućuje da uživa u detaljima na brojčaniku. Staklo je, naravno, safirno, a deklarisana vodootpornost 30 m.





    Brojčanik se, praktično, sastoji iz dva dela: unutrašnji podbrojčanik je fiksiran i na njemu se nalaze kazaljke (sat i minut), dok spoljni deo čini rotirajući prsten sa tourbillonom. Na unutrašnjem podbrojčaniku ugravirana su imena gradova, tj. tačaka koje je Gagarin nadleteo, a koje su bile važne tokom leta, dok crveni luk označava period koji je proveo u bestežinskom stanju.



    Najzanimljiviji detalj na satu je, ipak, jedinstveni “šezdesetosekundni” tourbillon, koji kruži po brojčaniku, u smeru obrnutom od smera kretanja kazaljki, a pun krug napravi za 108 minuta, koliko je trajao Gagarinov let oko Zemlje!



    Tourbillion je zakačen na pokretni most inspirisan dvadesetpetometarskom skulpturom posvećenom Gagrinu, koja se nalazi na mestu Gagarinovog sletanja, blizu mesta Engels. Kavez toubillona formiran je od reči “восток“, kako se zvala kapsula u kojoj je Gagarin leteo.



    Mehanizam koji pokreće ovo čudo od sata u potpunosti je osmislio Bernhard Lederer, a reč je mehanizmu na ručno navijanje koji, zahvaljujući tome što poseduje 3 glavne opruge, ima rezervu snage od 80 sati! Mehanizam radi na 28.800 bph, ima 264 dela i 35 rubina, a ukrašen je Ženevskom šarom.
    A cena? Verovatno sitnica, naročito imajući u vidu da je ovo limitirana serija od 50 komada!

    Walter, anbeast, VLADAN P and 2 others like this.