• Glashütte Original Seventies Panorama Date sat



    Glashütte Original Seventies Panorama Date je sat koji je ove godine ostavio izuzetan utisak na sve posetioce Baselworld sajma. Mnogi ga porede sa Nautilus ručnim satom iza kojeg stoji renomirani proizvođač Patek Philippe i ujedno tvrde kako je upravo ovaj model predstavljao neku vrstu osnove za razvoj i izradu novog sata koji nam dolazi iz radionica Glashütte Original. Moje mišljenje je da je ovaj nemački proizvođač samo uradio ono što ga danas i svrstava među najbolje proizvođače satova u svetu, spojio je umeće i znanje sa elegancijom i u potpunosti dočarao duh 70.-ih godina prošlog veka.



    Kućište jastučastog oblika jednostavnih i skladnih linija ima prečnik od 40mm i izrađeno je od nerđajućeg čelika sa polirano/saten završnom obradom. Brojčanik će biti ponuđen u mat srebrnoj, plavoj i boji rutenijuma dok će staklo koje prekriva brojčanik biti safirno čime je mogućnost pojave neželjenih ogrebotina svedena na minimum. Postavljeni markeri za sate su zajedno sa kazaljkama izrađeni od belog ili rozog zlata, u zavisnosti od modela. Čist dizajn i izuzetna preglednost brojčanika nije narušena ni velikim prozorom za prikaz datuma koji se nalazi na poziciji “6h”.



    Samo srce sata čini Glashütte Original kalibar 39-47, mehanizam na automatsko navijanje koji nudi rezervu snage od 40 sati a čiji rad svako može pratiti zahvaljujući safirnom poklopcu kućišta. Vrhunski mehanizam koji je u potpunosti izradio GO, što je jedna od odlika kojom se ovaj proizvođač sa pravom ponosi, ima izuzetno bogatu dekoraciju i završnu obradu koja se između ostalog ogleda u sistemu za fino podešavanje mehanizma, oborenim ivicama, ¾ Glashutte ploči sa šarama i oscilirajućem tegom izrađenom od 21-karatnog zlata.



    Metalna narukvica je napravljena od nerđajućeg čelika i, kao i kod kućišta, završna obrada je urađena u polirano/saten stilu. Poseduje mehanizam za podešavanje dužine kojim je omogućeno regulisanje narukvice u koracima od po 1mm a kopča sa duplim G logom pored njene primarne funkcije ima i ulogu podešavanja dužine.

    GO Seventies Panorama Date će se na tržištu naći sredinom ove godine a očekivana cena za ovaj sat je 8150€!
    This article was originally published in forum thread: Baselworld 2011 started by milan zmaj View original post