• Oris Big Crown X1 Calculator sat



    Sledećeg meseca Oris će predstaviti nekoliko novih modela a jedan od njih je i pilotski sat koji nosi oznaku Oris Big Crown X1 Calculator.

    Kućište prilično robustnog izgleda i prečnika 46mm izrađeno je od nerđajućeg čelika sa PVD završnom obradom. Sa prednje strane ima postavljeno safirno staklo sa AR premazom dok je sam poklopac kućišta napravljen u kombinaciji čelika i mineralnog stakla. Korona sa unutrašnje strane ima integrisanu mernu skalu dok se na zadnjoj strani nalazi i m/ft tabela za konverziju. Podešavanje vremena se vrši uz pomoć velike krune na "3h" a hronograf tasteri se nalaze na pozicijama "2h" i "4h" i na njima su ugravirane oznake 1 i X.

    Brojčanik je prilično natrpan sa gomilom oznaka, brojeva i markera ali očitavanje vremena, barem sudeći prema slikama, se vrši prilično lako zahvaljujući velikim i uočljivim kazaljkama. Crno-bela kombinacija boja koja se koristila prilikom izrade takođe u velikoj meri doprinosi boljoj preglednosti brojčanika. Kazaljke zajedno sa markerima za sate su premazane sa Superluminova supstancom koja omogućava pristojno očitavanje vremena u mraku. Mala sekundara se nalazi na poziciji "9h", hronograf podbrojčanici sa prikazom sata/minuta se nalaze na pozicijama "6h" i "12h" dok je prozor za prikaz datuma smešten na "4.30".



    Oris standardno u svojim satovima koristi mehanizme čuvenog švajcarskog proizvođača ETA pa se tako i u ovom modelu nalazi automatik koji dolazi iz radionica ovog giganta. Sat pokreće mehanički hronograf na automatsko navijanje, ETA Valjoux 7750, koji je pre svega poznat po svojoj pouzdanosti u radu. Oris nije previše pažnje posvetio dekoraciji i dodatnoj obradi tako da se 7750 u ovom satu isporučuje takoreći u svojoj standardnoj elabore izvedbi. Rezerva snage za ovaj mehanizam iznosi oko 42 sata.

    Cena još uvek nije poznata ali gledajući cene drugih novih modela koje će Oris lansirati na Baselworld 2011 sajmu, mislim da će budući vlasnici za Oris Big Crown X1 Calculator morati da izdvoje od 2500€ do 3000€.
    Mnogo, ako mene pitate.
    This article was originally published in forum thread: Zanimljivi linkovi i novosti iz sveta časovničarstva started by watchmag01 View original post