• Piaget Emperador Coussin Tourbillon Automatic Ultra-Thin sat

    SIHH 2011 su ove godine obeležili mehanizmi i satovi male debljine, mnogi proizvođači su se utrkivali ko će predstaviti najtanji mehanizam i ručni sat a Piaget je opet bio u samom vrhu demonstrirajući svoju snagu i umeće u ovoj oblasti visokog časovničarstva.
    Gotovo tri godine je Piaget razvijao i testirao svoj novi automatski mehanizam sa turbilon komplikacijom a rezultat tog višegodišnjeg rada je predstavljen u vidu Piaget Emperador Coussin Tourbillon Automatic Ultra-Thin ručnog sata.




    Kućište jastučastog oblika (cushion-shaped) zahvaljujući novom mehanizmu donekle specifičnog oblika ima debljinu od samo 10.4mm što predstavlja veliki uspeh za sat koji poseduje tourbilon komplikaciju. Prečnik kućišta ipak prati aktuelne trendove u časovničarskoj industriji pa tako iznosi 46.5mm a materijali od kojih će se ovo “jastuče” izrađivati jesu 18-karatno belo i rozo zlato.

    Brojčanik na ovom satu je možda malo nepregledan ali je svakako prilično interesantan. Većina proizvođača se trudi da omogući pogled na njihova mehanička remek dela postavljanjem prozirnih poklopaca na kućištima satova i verujem da mnogi vlasnici satova vole da vide kako se svi ti mali zupčanici tokom okretanja zamajca pokreću i kako radi balansni točak ali to uglavnom zahteva skidanje sata sa ruke što ponekad ume da bude zamorno. Piaget je prilikom dizaniranja sata otišao korak dalje pa sada svaki vlasnik Emperador Coussin Tourbillon modela može da vidi kako mehanizam radi ne skidajući sat sa ruke. Zahvaljujući konstrukciji mehanizma, na brojčanik su postavljeni leteći turbilon i mikro-zamajac izrađen od čistog zlata a sam brojčanik je u stvari izrađen od stakla koje je laserski gravirano čime je omogućen pogled na pojedine delove mehanizma. Pored letećeg turbilona i dekorisanog zamajca, na brojčaniku su naravno postavljene i kazaljke i to na poziciji “5h”. Staklo koje prekriva brojčanik je safirno dok je poklopac kućišta samo delimično izrađen od punog materijala. Na poklopcu se kroz dva mala prozora mogu videti indikator rezerve snage i turbilon kavez.



    Piaget je za ovaj sat razvio novi mehanizam, kako kažu u samoj kompaniji, kombinujući najbolje osobine kalibara 600P i 1208P. Novi Piaget mehanizam, kalibar 1270P, predstavlja na svetu najtanji mehanizam na automatsko navijanje sa turbilon komplikacijom i ovo je 17. ultra-tanki mehanizam koji dolazi iz Piaget radionica. Mehanizam ima debljinu od 5.55mm dok su pojedini zupčanici “visoki“ samo 0.12mm. Piaget kalibar 1270P se sastoji od 269 delova, ima 35 rubina dok se balansni točak okreće sa 6 promena u sekundi. Rezerva snage iznosi 40 sati a najbitnija komplikacija koju mehanizam poseduje jeste leteći turbilon.



    Coussin Tourbillon Automatic Ultra-Thin će se isporučivati sa narukvicom braon ili crne boje izrađenom od kože aligatora i preklapajućom kopčom koja će biti urađena od 18-karatnog belog ili rozog zlata a cena novog Piaget ručnog sata još uvek nije poznata.

    This article was originally published in forum thread: Sihh 2011 started by dragon View original post