• Panerai Luminor Submersible 1950 3 Days Automatic Bronzo sat



    Officine Panerai je za svoj novi model Luminor Submersible sata izabrao materijal koji ne viđamo tako često kod ručnih časovnika, bronzu odnosno CuSn8 leguru. Sat je izrađen po uzoru na model koji je Officine Panerai napravio pre više od 50 godina za potrebe specijalnih snaga egipatske mornarice.
    Brušeno kućište izrađeno od bronze, prečnika 47mm, ima deklarisanu vodootpornost od 300 metara i jednosmerno rotirajuću koronu na kojoj se nalazi minutna skala, neophodna svakom profesionalnom roniocu prilikom računanja vremena zarona. Štitnik krunice, po kojem su Panerai satovi prepoznatljivi, je takođe izrađen od bronze dok je poklopac kućišta jednim delom napravljen od titanijuma, materijala koji poseduje antialergijska svojstva.



    Brojčanik ovog sata je izrađen u karakterističnom stilu Luminor Submersible modela, sa markerima za sate na pozicijama “12h” i “6h” napravljenim u štapićastom obliku. Sam brojčanik je tamno zelene boje što se i ne viđa tako često kod Panerai satova, ali se zato boja odlično uklopila sa bronzanom bojom kućišta. Na kazaljke, odnosno jedan deo je nanešena supstanca za iluminaciju koja omogućava bolje očitavanje vremena u uslovima kada je vidljivost loša. Staklo je safirno, debljine 4mm sa unutrašnjim AR premazom. Prozor sa prikazom datuma se nalazi na poziciji “3h” dok je mala sekundara na poziciji “9h”.



    Mehanizam koji se nalazi u novom ručnom satu Panerai manufakture je provereni automatik domaće tj. in-house izrade, Panerai P.9000 kalibar. Ovaj mehanizam, koji je predstavljen ne tako davne 2009. godine, se sastoji iz 197 delova, ima 28 rubina, 28800 bph i rezervu snage od 3 dana koja je obezbeđena zahvaljujući duplom kućištu opruge i veoma dugoj i tankoj opruzi. Panerai P.9000 kalibar poseduje i funkciju prikaza datuma kao i komplikaciju koja omogućava maloj sekundari da se zaustavi prilikom izvlačenja krunice čime se omogućava preciznije podešavanje vremena. Sam mehanizam je moguće videti zahvaljujući poklopcu kućišta koji poseduje prozor od safirnog stakla.

    Panerai Luminor Submersible 1950 3 Days Automatic Bronzo je zaveden pod oznakom PAM00382 i biće proizveden u limitiranoj seriji od samo 1000 komada, što ga čini izuzetno poželjnim satom za svakog kolekcionara. Panerai PAM00382 će biti isporučen sa specijalno obrađenom kožnom narukvicom i odgovarajućom kopčom izrađenom od titanijuma ali i sa dodatnom narukvicom i alatom neophodnim za njihovu zamenu.
    This article was originally published in forum thread: Sihh 2011 started by dragon View original post