• Laco Squad 1000 Meter Automatic sat  Nemački proizvođač satova Laco je, nakon što je pronašao novog strateškog partnera, ubrzano počeo da proširuje svoju ponudu mehaničkih satova i da na tržište izbacuje nove modele. Prvi satovi koji su doživeli redizajn su naravno bili pilotski po kojima je Laco i poznat, ali moglo se očekivati da će se poraditi i na ostalim modelima pa je tako Laco nedavno tržištu predstavio novi ronilački sat, Laco Squad 1000 Meter.

  Novi Laco Squad, kao što možete da vidite iz imena, ima vodootpornost od 1000 metara a sat je navodno razvijen u saradnji sa nemačkom armijom koja ga je i testirala u surovim uslovima eksploatacije. Još jedna marketinška fora, ali hajde, neka im bude. Kućište se izrađuje u verzijama PVD i saten završne obrade, prečnika je 45mm, poklopac je izrađen od punog materijala što znači da nećete imati prilike da se divite mehanizmu i izgleda da je Fricker proizvođač ovog robustnog parčeta čelika. Korona je naravno jednosmerno rotirajuća i ima akciju od "samo" 60 klikova. Mehanizam koji se nalazi u satu je ETA 2824-2, zaštićen je od uticaja magnetnih polja, ima 42 sata rezerve snage i funkciju prikaza datuma.  Za razliku od starije verzije Laco Squad sata kod kojeg je krunica bila postavljena na poziciji "12h", kod novog modela krunica se nalazi na ne tako uobičajenom mestu, na poziciji između "9h" i "10h". Na starom modelu mi se nikako nije sviđala pozicija na kojoj je krunica postavljena, tako da je po mom mišljenju ovo odličan dizajnerski potez. Laco je mislio i na profesionalne ronioce i njihove potrebe pa je tako na poziciji "4h" ugradio HEV tj. ventil za oslobađanje heliuma. Kazaljke su izrađene od čelika i zajedno sa markerima za sate presvučene su sa C3 Superluminova supstancom koja će vam omogućiti da sa lakoćom očitate vreme kada vam svetlosni uslovi to neće dozvoljavati. Staklo je safirno.

  Laco Squad 1000 dolazi sa narukvicom izrađenom od kaučuka u kombinaciji sa metalnom kopčom. Cena modela sa PVD završnom obradom iznosi €1798 dok je verzija sa saten završnom obradom ponuđena po ceni od €1748.

  Moje mišljenje je da je reč o lepom, dizajnerski prilično uspelom modelu, koji odaje utisak robustnog i izdržljivog sata ali mislim da se sve to može naći u Fortis Marinemasteru po daleko nižoj ceni.
  This article was originally published in forum thread: Zanimljivi linkovi i novosti iz sveta časovničarstva started by watchmag01 View original post