• Baume & Mercier Capeland Flyback Chronograph sat



    Baume & Mercier nema nameru da tržište high-end satova tako olako prepusti poznatim proizvođačima među kojima su i IWC, Piaget, Montblanc, Dunhill te je već pred kraj 2010. godine krenuo sa prilično agresivnim nastupom i predstavljanjem novih modela koji će, po svemu što se može videti, imati zapaženu ulogu na tržištu satova a koji će zvanično biti prikazani na SIHH 2011 ove godine.

    Novi Baume & Mercier Capeland Flyback Chronograph koji će na salonu visokog časovničarstva u Ženevi predstavljati jedan od glavnih aduta ovog proizvođača je u stvari savremeno reizdanje njihovog čuvenog mono-pusher hronografa predstavljenog 1948. godine. Kućište Capeland Flyback Chronograph modela će se raditi u veličini od 42mm i to od nerđajućeg čelika ili od rozog zlata. Prilično velika kruna za podešavanje vremena koja se nalazi na poziciji "3h" zajedno sa klasičnim hrono tasterima zaista se lepo uklapa u elegantne linije kućišta.



    Brojčanik sata je takođe urađen u retro stilu, sa crnim arapskim brojevima na beloj podlozi i iako na prvi pogled sve deluje nekako prenatrpano i nepregledno, kada se malo bolje zagledate videćete da je sve u stvari prilično skladno i estetski savršeno rešeno. Pored hrono podbrojčanika koji se nalaze na pozicijama "3h" i "9h", brojčanik krase i tahimetarska i telemetrijska skala kao i prozor za prikaz datuma koji se nalazi između "4h" i "5h". Dodatnoj prefinjenosti sata definitivno doprinose i kazaljke koje su urađene u Breguet stilu a koje su izrađene ili u plavoj ili u boji rozog zlata, u zavisnosti od kojeg materijala je kućište napravljeno.
    Sa prednje i sa zadnje strane kućišta nalazi se safirno staklo koje je poznato po tome što ima veliku otpornost na grebanje.



    Sa zadnje strane sata, kroz safirno staklo na poklopcu kućišta vidi se srce sata, automatski hronograf mehanizam sa flyback funkcijom zasnovan na La Joux-Perret ebošu. Mehanizam je, kao što možete videti i na slici, bogato dekorisan a rotor je ukrašen logom proizvođača sata, Baume & Mercier.

    Baume & Mercier će novi Capeland Flybach Chrono opremiti sa tamno braon ili crnom kožnom narukvicom u kombinaciji sa odgovarajućom kopčom.

    Nije loše za jedan B&M i uz pristojnu cenu ovaj model bi mogao mnogim ozbiljnim proizvođačima da pomuti računicu na tržištu high-end satova. Moram priznati da me je model u kombinaciji čelik/plave kazaljke prosto oduševio.
    Klax likes this.
    This article was originally published in forum thread: Sihh 2011 started by dragon View original post