• Grönefeld, male tajne velikih majstora!



    Bart i Tim Grönefeld dolaze iz holandske porodice koja je u svet časovničarstva ušla davne 1912. godine i važe za dva izuzetno talentovana i vrhunska majstora u oblasti visokog časovničarstva. Braća Grönefeld su se usavršavala u Švajcarskoj i nakon relativno kratkog vremenskog perioda dokazala da su sposobni i vešti časovničari koji su u stanju da rade na najkomplikovanijim mehanizmima na svetu. Nakon dužeg angažovanja kod mnogih prestižnih švajcarskih proizvođača, odlučili su da izrade prvi sat koji će nositi Grönefeld ime. Posle nekoliko godina rada i istraživanja javnosti je konačno u novembru mesecu 2008. godine predstavljen Grönefeld GTM-06 Tourbillon Minute Repeater u kućištu od zlata.



    Sledeće godine, na Baselworld 2009, kompletnu stručnu javnost su ostavili bez teksta kada su prikazali GTM-06 izrađen od platine. Grönefeld GTM-06 Tourbillon Minute Repeater se, osim komplikacijama kao što su turbilon i minutni ponavljač, može pohvaliti i činjenicom da je to najkomplikovaniji sat ikada napravljen u Holandiji. O složenosti mehanizma i komplikovanom procesu izrade govori i podatak da je za jedan sat potrebno uložiti preko 6 meseci pažljivog i strpljivog rada.



    Bart i Tim se nisu zaustavili na ovom satu i godinu dana nakon premijere na Baselu predstavili su novi sat, Grönefeld One Hertz 1912, koji ima jednu od najređih komplikacija na svetu. Kalibar G-02 koji se nalazi u satu je mehanizam "kućne" izrade, navija se ručno, sastoji se iz 254 dela, ima 39 rubina i poseduje rezervu snage od 60 sati koja je omogućena zahvaljujući duploj opruzi. Jedna od komplikacija koja je karakteristična za ovaj mehanizam je tzv. deadbeat seconds komplikacija u kojoj sekundara skače i ima rad koji je karakterističan za kvarcni a ne za mehanički mehanizam. Da bi se to postiglo, bilo je potrebno razviti poseban prenosni neovisni sklop sa što manjim trenjem prilikom rada kako bi se obezbedila izuzetna preciznost same sekundare, što je na kraju krajeva i poenta "deadbeat seconds" komplikacije.



    Cela ova priča je bila samo kraće predstavljanje jedne male holandske AHCI manufakture i bila je neophodna zbog onoga što želim da vam pokažem, a to je proces dekoracije jednog od 9 mostova na G-02 kalibru.

    This article was originally published in forum thread: Grönefeld, male tajne velikih majstora! started by dragon View original post