• Ludovic Ballouard Upside Down Watch

    Časovničar koji je svoje znanje i iskustvo godinama sticao kod prestižnih proizvođača satova kao što su F.P. Journe i Franc Muller napravio je prvi ručni sat koji je predstavio pod svojim imenom, Ludovic Ballouard "Upside Down Watch".

    Koncept rada i način očitavanja vremena kod ovog sata je prilično interesantan iako na prvi pogled deluje pomalo komplikovano. Na brojčaniku bele boje nalazi se 12 malih rotirajućih diskova na kojima su brojevi postavljeni u naopakom položaju. Međutim, tekući sat je označen brojem postavljenim u ispravnom položaju pored kojeg se nalazi mala tačka kako bi se što lakše uočio tekući sat i kako bi se obezbedila što bolja čitljivost. Minuti se prikazuju uz pomoć velike plave kazaljke na brojčaniku dok se sekunde mogu očitati na malom podbrojčaniku koji se nalazi tik iznad pozicije "6h". Sam princip rada i promene vremena na satu možete pogledati na sledećem snimku...    Mehanizam koji se nalazi u "Upside Down Watch" nosi oznaku kalibar B01 i nikako ga ne treba mešati sa novim Breitling-ovim mehanizmom koji ima identičnu oznaku. Reč je o patentiranom mehanizmu na ručno navijanje koji ima rezervu snage od 40 sati, 216000 promena u satu i koji se sastoji od 228 delova a zbog ugrađene komplikacije može se regulisati samo u jednom smeru. Izgled mehanizma i njegov rad možete pogledati ispod...    Prva, već rasprodata, serija satova će biti limitirana na samo 12 komada mada Ludovic planira da kasnije nastavi sa proizvodnjom ovog modela. Satovi koji pripadaju limitiranoj seriji su interesantno numerisani, recimo ako sat ima redni broj 6, broj 6 na rotirajućem disku je crvene boje za razliku od ostalih koji su crne. Ludovic Ballouard "Upside Down Watch" će se izrađivati sa kućištem prečnika 41mm koje će biti napravljeno od platine a cena za ove satove će iznositi 40000 švajcarskih franaka.

    This article was originally published in forum thread: Zanimljivi linkovi i novosti iz sveta časovničarstva started by watchmag01 View original post