• Carl F. Bucherer Manero ChronoPerpetual



    Carl F. Bucherer je nedavno predstavio novi sat klasičnog i elegantnog dizajna koji pored funkcije večitog kalendara poseduje i hronograf funkciju kao i prikaz mesečevih mena. Mehanizam večitog kalendara automatski vrši korekciju za dane u mesecu dok je kod klasičnih satova ovu vrstu promene, za sve mesece koji imaju manje od 31 dana, potrebno ručno uraditi. Međutim, Manero ChronoPerpetual krasi i osobina automatske korekcije prestupnih godina što je kod mehaničkih časovnika prilično komplikovano napraviti pa otuda ova komplikacija i nosi naziv velike komplikacije ("grand complication").

    Datum na satu se prikazuje u podbrojčaniku koji se nalazi na poziciji 12h, dan u nedelji je prikazan u podbrojčaniku na poziciji 6h, prikaz meseca i prestupne godine se nalazi na poziciji 9h dok se funkcija prikaza mesečevih mena može videti na poziciji 3h. Pored navedenih funkcija, ovaj sat poseduje i "flyback" hronograf kojeg karakteriše mogućnost resetovanja hronografa bez prethodnog zaustavljanja.

    Kada je reč o hronograf funkcijama, prikaz minuta se nalazi na 9h, prikaz sati na 6h dok ulogu merenja sekundi ima centralna sekundara. Mala sekundara je prikazana na poziciji 12h. Iako možda zvuči komplikovano i prenatrpano funkcijama, brojčanik je u stvari prilično pregledan i jasno čitljiv.



    Mehanizam koji pokreće ovo malo remek delo dolazi iz radionica Vaucher i eksluzivno je dizajniran za potrebe Carl F. Bucherer-a. Kalibar CFB 1904 je mehanički automatski hronograf mehanizam, prečnika 30mm, koji ima 49 rubina i rezervu snage od solidnih 50 sati. Oscilirajući teg mehanizma je izrađen od 22-karatnog rozog zlata. Ovaj impresivan automatik sa svim funkcijama koje poseduje smešten je u elegantno kućište jednostavnih i čistih linija izrađeno od čelika ili 18-karatnog rozog zlata sa saten-poliranom završnom obradom. Dimenzije kućišta su 42.5mm x 14.3mm, staklo je safirni kristal sa dvostrukim AR premazom, poklopac kućišta pruža pogled na mehanizam kroz safirni kristal a sat je vodootporan do 30 metara.

    Carl F. Bucherer Manero ChronoPerpetual će biti izrađen u maloj limitiranoj seriji i to 150 komada u verziji od nerđajućeg čelika ($31,000) i svega 100 komada u varijanti rozog zlata ($46,200).
    This article was originally published in forum thread: Carl F. Bucherer Manero ChronoPerpetual started by dragon View original post