• Rolex: Poslednji sat koji je bio na mesecu stavljen na prodaju?

  Rolex na mesecu? Nemoguće! Izgleda da ipak jeste. Trenutno se na aukciji nalazi Rolex Ron Evans-a, pilota komandnog modula Apolo XVII misije. Austronaut Evans nije zaista nosio Rolex na mesecu jer je bio zadužen za pilotiranje komandnog modula Amerika oko lunarne orbite dok su njegove kolege izvršile sletanje.  Takođe, zna se da Speedmaster Professional bio oficijalni časovnik astronauta, pa je zato Evans ovaj Rolex, kako bi ga spustio na tu gromadu sira , stavljen u PPK ("Personal Preference Kit") odnosno kutiju za lične stvari i predao je njegovim kolegama koji su se spustili na mesec.
  Rolex je ostao na mesecu oko 72 sata pre nego što su SAD i čovečanstvo zauvek napustili mesec. Na poleđini sata je ugravirano "FLOWN ON APOLLO XVII 6-19 DEC 72 ON MOON 11-17[?] DEC RON EVANS".  Ono što je interesantno jeste da je gravura trebalo da se čita kao "11-14", ali obzirom da je narukvica preblizu kućišta a onaj ko je radio gravuru radio ju je ručnim putem, "4" je zamrljana i liči na "7".
  Ovaj sat je ostao u posedu porodice Evans sve od kada se vratio iz svemira, pre 37 godina, i dolazi čak sa originalnom kutijom i svim papirima. Spoljašnjost kutije poseduje natpis "CDR. EVANS". Ovaj sat dolazi sa pismom o autentičnosti od strane gospođe Evans, potvrđujući priču o mesecu.
  Iako Rolex nikada nije bio nošen na mesecu, bezbedno je reći da je BIO na mesecu. Ovaj veoma lep Rolex i deo istorije se nalazi na aukciji sa početnom cenom od $30,000.

  izvor

  Pozdrav
  This article was originally published in forum thread: Rolex: Poslednji sat koji je bio na mesecu stavljen na prodaju? started by dragon View original post