• Delovi satova u službi dekorativnih steampunk predmeta

  Kada se profesija višeg zubnog tehničara-protetičara pretvori u kreiranje i dizajn Steampunk nakita, nastaje brend Steampunk by Maja.

  Maja Tasić je dizajnom nakita počela da se bavim sasvim slučajno 2012 god. kada je od svog supruga dobila nekoliko komada nakita livenog od srebra, sa kombinacijom metala i keramike. Obzirom da obožava nakit ali nesvakidašnji i neobičan, poželela je da ga sama kreira. Kako nam Maja kaže, retko kada je imala priliku da kupi nakit koji je potpuno po njenom ukusu. Nikada nije nosila ono što većina nosi, jer joj se ne dopada uniformisanost, te je i iz pomenutih razloga počela da se bavim izradom Steampunk nakita.  Steampunk by Maja je nakit od satova, satnih mehanizama, zupčanika u kombinaciji posrebrenim privescima, Swarovski kristalima ili poludragim kamenjem. Nakit je unikatan, nosiv u svakoj prilici i uz svaku odevnu kombinaciju. Njene kreacije su same po sebi neobične, interesantne za kupce jer je svaki komad priča za sebe i svaki je različit. Maja retko kada pravi replike, osim na specijalan zahtev kupca. Nekad je moguće u potpunosti ponovo izraditi identičan komad nakita, a nekad i nije, jer nije uvek lako naći identične delove. Ona izrađuje ogrlice, minđuše, prstenje, narukvice, broševi, privesci i šnale.  Od materijala se za izradu nakita koristi kvalitetna bižuterija, čisto srebro, mesing, posrebreni tipovi privezaka, celi mehanizmi ručnih i džepnih satova, delići satnih mehanizama, zupčanika, metal iz zubotehničke struke koji livenjem dobija dugine boje (odlivak), a tu su i materijali koji se koriste u zubnoj protetici (materijali poprilično skupi, a nema ih u prodaji po klasičnim radnjama za nakit).

  U svetu velike dostupnosti različitih vrsta dekorativnih predmeta se morate na određeni način izdvojiti, bilo to korišćenjem posebnih materijalima, specifičnim stilom kreativnosti, umetničkim nadahnućem ili samo svojom maštom. Majinu kreativnost ljudi prepoznaju u nakitu koji ručno izrađuje. Njeni kupci spominju da su se i ranije susretali sa steampunk nakitom, ali da se njene kreacije razlikuju od ostalih da je zaista unikatan.  Maja izrađuje nakit za žene, muškarce, decu ili unisex nakit. Kupci njenog nakita su mlade devojke, žene srednjih godina, mada ima i baka koje vole da obraduju sebe, ali i sebi drage osobe. U poslednje vreme dosta mladića kupuju moj nakit za svoje voljene osobe.

  Nakit Steampunk by Maja su se do sada mogli videti u raznim emisijama, magazinima ili izložbama steampunk nakita. Majina želja je da u bliskoj budućnosti otvori radnju svog nakita, koja će upotpuniti njen on-line shop. Njene radove pogledajte na: www.steampunkjewelrymaja.com
  Steampunk

  Steampunk je pravac koji uspešno kombinuje najrazličitije naučne pronalaske Viktorijanskog doba sa elementima naučne fantastike. Reč je o nešto ekstremnijoj varijanti retro-futurizma, koja nastaje pod uticajem Žila Verna, H.G. Velsa, Marka Tvena, Meri Šeli i ostalih autora iz 19.veka. Tokom vremena steampunk se razvio u specifičnu subkulturu, koja svoje poklonike ima u modi, muzici, dizajnu nakita, garderobe, ali i specifičnom načinu života koji bi se mogao okarakterisati kao spoj Viktorijanske i Edvardijanske tehnike sa modernom tehnologijom. Iako je postao posebno popularan tokom osamdesetih godina prošlog veka steampunk i danas ima brojne poklonike širom sveta.
  This article was originally published in forum thread: Delovi satova u službi dekorativnih steampunk predmeta started by Shmizla View original post