• Letnje računanje vremena za 2015. godinu

    Na osnovu Zakona o računanju vremena, letnje računanje vremena u ovoj godini počinje poslednje nedelje marta, tako što se vreme u 2h ujutro pomera za jedan sat unapred i računa kao 3h sata.



    Letnje računanje vremena se u Srbiji završava poslednje nedelje u oktobru. Cilj pomeranja vremena uglavnom je ušteda električne energije, a letnje računanje vremena je u Srbiji prvi put uvedeno 27. marta 1983. godine.

    U svetu, službeno vreme se pomera unapred u poznu zimu ili rano proleće, a vraća unazad u jesen, najčešće za jedan sat, ali tačan broj sati i datumi izmena određuju se na lokalnom nivou i podložni su promenama.

    Pomeranje vremena se u većini slučajeva obavlja u noći između subote i nedelje da ne bi izazvalo veće probleme za radno stanovništvo.

    Većina modernih operativnih sistema ima mogućnost automatskog prelaska na letnje/zimsko računanje vremena, dok korekciju vremena na analognim satovima će svi vlasnici morati da izvrše manuelno.

    IZVOR
    This article was originally published in forum thread: Letnje računanje vremena za 2015. godinu started by Shmizla View original post