• Rolex 3255 mehanizam

    Švajcarski proizvođač satova, Rolex, na ovogodišnjem sajmu satova u Bazelu predstavlja novi mehanizam. Reč je o Calibre 3255, automatskom mehanizmu sa 14 patenata.



    Pored ostalih, jedna od novina novog mehanizma je Rolexovo testiranje tačnosti satova, koje se obavlja u samoj kompaniji, a koje je rigoroznije od COSC standarda, koji ovi mehanizmi takođe prolaze. Pomenuti test ne prolazi sam mehanizam zasebno, već se testiranju podvrgava ceo, sklopljeni sat.



    Mehanizam 3255 poseduje novi Chronergy zaprečni sklop patentiran od strane Rolexa. Zahvaljujući ovom novom sistemu efikasnost zaprečnog sklopa je podignuta za 15%, što je doprinelo produživanju rezerve snage.



    Poseduje plavu parachron oprugu, koja je izrađena od legura niobiuma i zirconijuma koja je otpornija na magnetizam, temperaturne promene, udare i potrese.


    Zahvaljujući novom sistemu i dizajnu burenceta i opruge, efikasnost i rezerva snage ovog mehanizma je sada produžena na skoro tri dana (oko 70 časova).



    Sistem podešavanja vremena i datuma je unapređen, tako da je sata moguće lakše i preciznije podešavanje u bilo kom trenutku, bez obzira na vreme ili doba dana.



    Zahvaljujući novom dizajnu rotora i celog sistema za navijanje, omogućeno je brže i efikasnije navijanje mehanizma, koje se odvija u oba smera.


    Ovo su samo od nekih novina i pojedinosti novog kalibra. U narednom periodu se svakako može očekivati više detalja o mehanizmu. Za sada je izvesno da će prvi model sa novim Caliber 3255 biti Oyster Perpetual Day-Date 40.



    Izvor
    This article was originally published in forum thread: Rolex 3255 mehanizam started by RUS View original post