• Montblanc Heritage Chronometrie Exotourbillon Chronograph satovi

  Na ovogodišnjem SIHH-u održanom u Ženevi je kompanija Montblanc predstavila novi model sata sa turbijon i hronograf funkcijama. Zanimljivost ovog časovnika je što se pomenute funkcionalnosti ne nalaze u njihovoj uobičajenoj formi prikaza. Pored toga, hronografom sa valjkastim zupčanikom se upravlja uz pomoć jednog tastera, dok je turbijon izrađen sa uvećanom balansom koja se nalazi izvan nosača (otuda naziv Exotourbillon).  Sat se izrađuje u dve verzije od kojih je jedna od ružičastog zlata sa svetlo bež brojčanikom i njegova preporučena cena iznosi 48.585,oo USD. Sa ovom cenom se pomenuti model može nazvati trenutno najjeftinijim turbijonom na tržištu. Druga verzija je posvećena istraživaču Vasco Da Gama i njegova izrada je limiriana na broj od 60 primeraka. Njegov brojčanik je u divnoj tamno plavoj boji sa prikazom neba severne hemisfere. Kućište ove izvedbe ima prečnik 44mm i izrađeno je od belog zlata, a njegova cena iznosi 50.430,oo USD.

  Exotourbillon je razvijen u okviru Montblanc-ovog odeljenja za inovacije. Manufaktura se potrudila da mehanizam ovog sata bude što je moguće precizniji. Na njemu je povećana balansa čiji prečnik sada iznosi 9.7mm i smeštena je van nosača turbijona. Ukoliko bi se nalazila unutar njega onda bi se drastično smanjila rezerva snage mehanizma. Kalibar MB R230 je automatski i njegova rezerva snage iznosi 50h. U njemu se nalaze 44 rubina i sastavljen je od 294 dela.  Montblanc Heritage Chronometrie Exotourbillon Chronograph satovi poseduju brojčanik u dva nivoa, gde na gornjem delu dominira prikaz informacija sa časovnika, a na donjem je kompletnu površinu zauzeo turbijon. Prikaz vremena je decentralizovan i u okviru istog podbrojčanika se nalazi prikaz datuma. Sa njegove leve i desne strane su hronograf polupodbrojčanici, a u okviru njih je smešten prikaz sekundi tj. minuta. Na poziciji “12h” je postavljen specijalan detalj, odnosno dijamant u obliku logotipa proizvođača. Iznad cifera je postavljeno safirno staklo sa dvostrukim antirefleksnim premazom. Novi modeli se isporučuju na crnom kožnom kaišu.

  Montblanc
  This article was originally published in forum thread: Montblanc Heritage Chronometrie Exotourbillon Chronograph satovi started by Shmizla View original post