• Steinhart ST.10 LE - Obeležavanje desetogodišnjice

    Pre nekoliko dana navršilo se deset godina postojanja brenda Steinhart. Ovaj jubilej Steinhart je obeležio modelom Steinhart ST.10 LE, izdatom u samo 111 primeraka. Na žalost mnogobrojnih kolekcionara, svi primerci su bili prodati u roku od nekoliko sati.



    Ovo je treći iz trilogije jubilarnih modela i prema Steinhartu, ovaj je najličniji jer reflektuje sve što oni vole u vezi satova. Na žalost, u pres materijalu se to ne elaborira pa je na nama da sami zaključimo.



    Kako dolikuje jednoj specijalnoj seriji, mehanizam koji pokreće ovaj jubilarni model nije standardni ETA mehanizam koji se može naći u ostalim Steinhart satovima, nego ST.1 premium, baziran na Unitasu 6497-1, ali modifikovan od strane Steinharta, te se donekle može smatrati „in-house“ proizvodom. Mehanizam je prelepo finiširan „Perlage“, „Geneva stripes“ i „beveling“ tehnikama, srafovi su termički naplavljeni, dodat je „swan neck“ regulator – sve u svemu, Steinhart se potrudio da svoju desetogodišnjicu dostojno obeleži. Finiš mehanizma još lepše izgleda ako se u obzir uzme i cena ovog sata koj je, kako nas je Steinhart navikao, prilično povoljna i iznosi 1290€.



    Mehanizam je spakovan u „in-house“ jastučasto, kvadratno kućište. Ovo kućište je debitovalo u Steinhartovoj ponudi pre 8 godina na Le Man GT modelima, a danas se koristi u Aviation seriji Steinharta. Kućište je matirano i predstavlja jak kontrast visoko poliranom prstenu stakla. Staklo je blago kupolasto, safirno sa dvostrukim AR premazom sa unutrašnje strane.

    Brojčanik je crne boje, sendvič konstrukcije i zanimljivog izgleda. Cirkularni ornament koji zauzima oko 1/3 brojčanika podseća na japanske ZEN bašte. Na poziciji broja 9 se nalazi podbrojčanik koji meri sekunde, a iznad njega je stilizovani beli broj deset koji referira desetogodišnjicu. Zlatne kazaljke i natpis „Steinhart“ su lepi akcenti, ističu se na mat crnoj pozadini i jako lepo se uklapaju sa zlatnim šavovima na MEVA kožnom kaišu. Još jedan lep detalj je i krunica sa graviranim logoom proizvođača. Zadnji poklopac je providan i pruža neometan pogled na fino dekorisani mehanizam.



    Ovo limitirano izdanje dolazi u luksuznoj kutiji sa svim sertifikatima, rezervnim kožnim kaišem i alatom za njegovu zamenu. Iz Steinharta tvrde da je ST.10 za njih kulminacija desetogodišnje avanture i osnova za sledeću dekadu.



    Steinhart je od svojih početaka nudio odličnu protivvrednost za dati novac. Njihovi modeli su uglavnom predstavljali omaže nekim mnogo poznatijim modelima, ali vremenom, njihovi satovi sve više dobijaju lični pečat. Nadamo se da će i u narednoj dekadi Steinhart nastaviti da se razvija, da će pronaći potpuno svoj put, ali i da neće odstupiti od svoje cenovne politike.

    IZVOR
    Misic M. and BrankoD like this.
    This article was originally published in forum thread: Steinhart ST.10 LE - Obeležavanje desetogodišnjice started by anbeast View original post