• Timex satovi - Info  Ukoliko bi esencija TIMEX-a bila iskazana u jednoj rečenici, to bi svakako bila rečenica upotrebljena za čuveni slogan kompanije koji datira još iz šezdesetih godina: "Timex – Takes a Licking and keeps on Ticking". Od samog nastanka pre 160 godina, kompanija svetu isporučuje pristupačne, ali kvalitetne i pouzdane satove koji su se dokazivali u dnevnoj upotrebi miliona ljudi, na svetskim bojištima, sportskim borilištima, a stigli su i do svemira.

  Danas, je TIMEX brend u okviru Timex Group B.V. holdinga, privatne kompanije sa razgranatom svetskom mrežom operativnih jedinica i sa više od 5000 zaposlenih. Kompanija je jedan od najvećih proizvođača satova na svetu. Satovi se proizvode u dvadeset zemalja, a prodaju u više od sto. Celokupan dizajn i proizvodnja se obavljaju unutar same grupe.

  Timex Group B.V. obuhvata nekoliko podjedinica koje, svaka za sebe, uključuju po nekoliko brendova:

  • Timex Business Unit – Timex, Timex Ironman, Opex, Nautica, Marc Ecko
  • Timex Group Luxury Watches – Salvatore Feragamo
  • Sequel – Guess, Gc
  • Vertime – Versace, Versus
  • Giorgio Galli Design Lab – Milanski dizajn centar kompanije


  Današnja Timex grupa je naslednik Waterbury Clock kompanije koja je osnovana 1854. godine u dolini Naugatuck – Američkoj Švajcarskoj. U to doba, dolina je bila dom mnogobrojnih proizvođača satova i stoga je i dobila takav nadimak. Ono što je karakteristika Timexa danas, krasilo je i Waterbury – proizvodnja kvalitetnih i dostupnih satova za mase. U trenutku kada su Elgin i Waltham proizvodili satove sa cenom od 5 do 14 dolara (što je u to vreme bilo preskupo za mnoge), Waterbury je na tržište izašao sa svojim Yankee džepnim satom koji je koštao samo 1 dolar. U prve dve godine prodali su više od milion komada, a u naredne dve još 6 miliona. Proizvodnja Yankee sata je bila toliko monumentalna da je čuveni Henri Ford u nekoliko navrata posećivao fabriku da bi utvrdio kako se nešto tako precizno može proizvoditi u tako ogromnim količinama. Ford je i javno odao priznanje Waterbury-ju da je inspirisao nastanak proizvodne linije za ikonični Ford model T – prvi serijski proizvođeni automobil.


  U prvom i Drugom svetskom ratu, Waterbury se dokazao i zadržao reputaciju proizvodeći satove za artiljerce (konvertujući mali, ženski džepni sat u ručni, dodavanjem lugova), vremenske upaljače za eksplozivna sredstva, štoperice i ostale sprave za merenje vremena potrebne ratnim naporima. Kompanija 1943. dobija visoko priznanje od države. U čast tog događaja, akcionari glasaju da se ime Waterbury Clock Company promeni u United States Time Corporation. Ime Timex na scenu stupa pedesetih godina XX veka kada, United States Time Corporation odlučuje da doda sufiks X kako bi istakla tehnološku ekspertizu i inovativnost. Brend Timex je u narednim godinama beležio brojne svetske uspehe te je 1. jula 1969. godine, United States Time Corporation promenila ime u Timex Corporation.

  Sedamdesete i osamdesete godine su veoma turbulentne u celokupnoj časovničarskoj industriji, pa tako i u Timex-u. Fokus je prebačen sa satova na neke druge proizvode poput foto kamera i personalnih računara.
  Kvarcnu krizu i turbulencije Timex je ipak preživeo i osamdesetih vraća svoj fokus na osnovni biznis – satove. Ključna odluka i uspeh dolazi 1986. godine, kada je lansirana Ironman Triathlon kolekcija izdržljivih sportskih satova, u čijem stvaranju su učestvovali brojni sportisti. Samo tokom prve godine Timex Ironman je postao najbolje prodavani sat na tlu Amerike, a u narednim dekadama i najbolje prodavani sportski sat na svetu.


  Devedesete odlikuje predstavljanje brojnih inovacija. Indiglo osvetljenje displeja je lansirano u zimu 1992, i lepo je primljeno na tržištu, međutim, popularnost je dostigla neverovatne razmere nakon terorističkog napada na WTC, 1993. U vestima o napadu, našla se i informacija da je jedan službenik uspeo da izvede grupu ljudi niz 40 mračnih spratova osvetljavajući put svojim Timex satom sa Indiglo osvetljenjem. Sledeće godine Timex u saradnji sa Microsoftom izbacuje DataLink seriju satova koja je u svojoj memoriji mogla čuvati određenu količinu podataka. Podaci su sinhronizovani putem IC senzora na satu koji je primao svetlosni kod sa ekrana računara. Timex DataLink je jedan od samo četiri sata koji su sertifikovani od strane NASA za svemirske misije.

  2011, u Bazelu, Timex je predstavio Intelligent Quartz™ tehnologiju koja podrazumeva nezavisne motore, digitalne senzore i mikroprocesore koji se mogu programirati i tako pružiti veliki broj funkcija i informacija. Tehnologija je fleksibilna i omogućava brzo implementiranje novih mogućnosti. Ovo je u osnovi isti princip koji koristi Casio u Multi mission Drive tehnologiji.


  Danas Timex proizvodi muške, ženske, dečije, sportske satove. Satovi su podeljeni u kolekcije


  • Expedition – Inspirisani avanturizmom, vojnim satovima, boravkom u prirodi. Uglavnom ih pokreće Intelligent Quartz™ mehanizam.
  • Weekender – Opuštenog stila, široka lepeza lako zamenjljivih, raznobojnih kaiševa. omogućava prilagođavanje svakom ukusu i raspoloženju.
  • Originals – Moderne reinterpretacije klasika iz pedesetih i šezdesetih godina.
  • IronMan – Sportski satovi otporni na vremenske uticaje i grubu upotrebu, sa mnoštvom funkcija poput GPS-a, štoperica, praćenja rada srca.
  This article was originally published in forum thread: Timex satovi - Info started by anbeast View original post