• Hysek IO Skeleton Tourbillon - Praznina koja ispunjava

    Hysek nije toliko poznato ime u širim krugovima ljubitelja satova, ali ima dosta razloga zašto bi se valjalo upoznati sa njim. Povod za naše pisanje o ovom brendu je izuzetno zanimljiv sat: HYSEK IO Skeleton Tourbillon.



    Hysek IO Skeleton Tourbillon je jedan, naizgled vrlo jednostavan sat, međutim, kada malo razmislimo, shvatamo svu njegovu neobičnost. Ta neobičnost dolazi od spoja elemenata koji se retko viđaju u jednom satu: skeletizovani, delikatni mehanizam, turbijon, dijametar od čak 49mm, dijamantska prašina i – praznina. Zatočen iza slojeva safirnog stakla, mostić od zupčanika visi nad tom prazninom transcendirajući i sublimirajući puku utilitarnost i hladne matematičke odnose. Hysek je stvorio mehaničku poeziju, svojevrsni horološki lapurlartizam, gde je jedina svrha da se posmatrač neometano divi i uživa u hipnotičkom kretanju elemenata.
    Kućište ovog fantastičnog sata je sačinjeno od roze zlata, vrlo je jednostavne forme kako ne bi odvlačilo pažnju sa bitnih stvari. Bitne stvari kod ovog sata jesu prozračni mehanizam čije se sve 183 komponente nalaze na delikatnom, vazdušastom mostu i praznina koja ga okružuje i ističe. Diskretni detalji u vidu 90 crnih dijamanata koji obrubljuju obod i četiri, za brend specifična, satna markera 1-5-7-11 su tu da daju nenametljivu dopunu.



    U prethodnom pasusu smo pomenuli i dijamantsku prašinu. Ona u našu priču ulazi sa drugom (koja je zapravo prva) verzijom ovog sata. Ta druga verzija je u osnovi identična goreopisanoj, sa tom razlikom što se ovde u praznim prostorima oko mehanizma nalaze tri „rezervoara“ ispunjena uljem i crnom dijamantskom prašinom koja prilikom pokreta pluta u „slow motion-u“. Ovo ima samo „dekorativnu“ svrhu i jedina funkcija je da se usporeno plutanje dijamantske prašine posmatra kao „sneg“ u onim dečijim staklenim kuglama. Prema našem mišljenju, ova verzija je neuporedivo prizemnija i vulgarnije od one čiste i gotovo filozofske koju smo opisali.


    Kada iz poetskih i filozofskih visina „siđemo“ na zemlju i pokušamo da nosimo sat, postaćemo svesni još jedne činjenice koja potvrđuje lapurlartističku prirodu Hysek IO Skeleton Tourbillon-a. Naime, ona „praznina“, koja tako ističe delikatni mehanizam i u umu posmatrača zaziva duboke refleksije, takođe ističe i malje na rukama pri čemu sva hipnotičnost i filozofska dubina bivaju raspršeni poput miraža.


    Ipak, mi smo vrlo spremni da zažmurimo i zanemarimo ovu „manu“ jer je sat u ostalim aspektima pravo malo savršenstvo.


    HYSEK IO Skeleton Tourbillon - karakteristike
    Oblik Okrugao
    Materijal Roze zlato
    Prečnik 49mm
    Debljina 12.5mm
    Poklopac Providan – Safirno staklo
    Vodootpornost 3ATM/30m
    Brojčanik Skeletonizovan sa obodom optočenim crnim dijamantima
    Kaiš Crni aligator
    MEHANIZAM
    Kalibar Hysek HW 12
    Tip Ručno navijanje
    Rezerva snage 80h
    Funkcije
    • Sati i minuti
    • Turbijon



    Svaka od verzija (sa dijamantskom prašinom i bez) biće proizvedena u po 8 primeraka. Prodavaće se po ceni od 111.050 $ za „filozofsku“ verziju i 133.485 $ za verziju sa dijamantskom prašinom.

    IZVOR
    IZVOR
    This article was originally published in forum thread: Hysek IO Skeleton Tourbillon - Praznina koja ispunjava started by anbeast View original post