• Hysek satovi - Info



    Hysek nije toliko poznato ime u širim krugovima ljubitelja satova, ali ima dosta razloga zašto bi se valjalo upoznati sa njim. Dobro je ponešto reći o Hysek brendu jer se on ne nalazi u centru svetlosti pozornice, a sasvim sigurno zaslužuje da se o njemu malo više zna.

    IME i OSNIVANJE






    Jorg Hysek je Istočni Nemac čija je porodica šezdesetih pobegla u Švajcarsku. Tamo je mladi Jorg studirao mikro mehaniku na Tehničkom fakultetu u Bijenu, a zatim pohađao umetničku školu u Nemačkoj (Zapadnoj). Strast prema skulpturi odvela ga je 1973. godine na Londonsku akademiju umetnosti. Po povratku iz Londona započinje karijeru u dizajn odeljenju Roleksa. 1984. dobija Veliku nagradu Ženeve za sat dizajniran za Vacheron Constantin, a 1985. još jednu nagradu za dizajn džepnog sata Jean Lassale-a. Kako je njegova reputacija potvrđena počeo je sa radom za Breguet, Cartier, Ebel, Boucheron, Tag Heuer, Seiko... 1997. Osnovao je sopstvenu kompaniju Hysek. 2000. prodaje kompaniju Akramu Aljordu koji je trenutno i vlasnik i direktor.


    BREND i MANUFAKTURA




    Hysek manufaktura je smeštena u Lussy-sur-Morges (Lusi sur Morž), podalje od časovničarskih centara u Ženevi, La Chaux-de-Fonds-u (La Šo-de-Fond), Biel – u i Vallée de Joux (Vale de Žu). Od svog osnivanja 1997. godine, kompanija je tiho, ali relativno brzo postala „manufaktura“ u punom značenju tog pojma. Hysek potpuno samostalno razvija i proizvodi kućišta, mehanizme, brojčanike... Sedište kompanije se danas nalazi u Lussy-sur-Morges, dok su proizvodni kapaciteti smešteni u jednoj neupadljivoj i skromnoj zgradi u Bussigny (Bisinji), na periferiji Lausanne (Lozane).
    Činjenica da je Hysek tako neupadljivo dosegao ovakav status u časovničarskoj industriji verovatno je posledica ličnosti samog vlasnika kompanije. Gospodin Akram Aljord je preuzeo kompaniju 2002. godine, a pre toga je imao značajno iskustvo u oblasti luksuznih proizvoda. Pre nego je kupio Hysek posedovao je manjinski paket akcija u Roger Dubuis. Odluku da Hysek postane manufaktura u punom smislu te reči doneo je 2007. godine.
    „Brend je bio lepo primljen i naši proizvodi su prihvaćeni na tržištu“, kaže gospodin Aljord, „Međutim, osećali smo da moramo obezbediti sigurne zalihe komponenata da bismo zadržali kredibilitet među zahtevnim klijentima, poznavaocima i kolekcionarima. Stoga je za nas bilo ključno da izgradimo sopstvene proizvodne pogone koji nam pružaju autonomiju u razvoju i proizvodnji.



    Svi Hysek-ovi mehanizmi se osmišljavaju i izrađuju „in-house“, a od 2012. godine kompanija je počela i sa internom proizvodnjom kućišta koja se uglavnom izrađuju od titanijuma i nerđajućeg čelika. Većina krupnijih delova poput mostova se proizvodi na vrlo modernoj i naprednoj sedmoosnoj CNC mašini, dok se za ostale komponente i završnu obradu koriste, takođe vrlo napredne petoosne mašine, automatski strugovi, „wire-erosion“ mašine...



    Zahvaljujući tako impresivnim „in-house“ proizvodnim mogućnostima nije čudo što Hysekovi proizvodi dostižu standarde kvaliteta potrebne za dobijanje poznatog Ženevskog pečata (Poinçon de Genève). Međutim, iako kvalitetom ispunjava sve uslove Hysek svoje satove proizvodi i sklapa van teritorije Ženeve, te je ova oznaka izvrsnosti van domašaja. Kao ilustraciju kvaliteta i načina na koji brend pristupa proizvodnji, pomenućemo da se, na primer, dva dela koja čine brojčanik jednog od njihovih skeletona spajaju putem utora, frikcijom, za šta je potrebna izuzetna preciznost izrade i kvalitet komponenata. Mali broj kompanija poseduje ovakve mogućnosti „in-house“. Da bismo ovo dostignuće još malo osvetlili naglasićemo da bi neki eksterni proizvođač brojčanika ove elemente spojio lepljenjem.




    Hysek pored „finih (i veoma skupih) satova“ u ponudi ima i znatno dostupnije (ne i jeftine) modele zasnovane na Valjoux 7750 mehanizmu. Međutim, bilo da kupujete Hysek turbijon za bezmalo 100.000€ ili Abyss dajver za oko 5500€, dobijate istu posvećenost kvalitetu.
    Kvalitet izrade i kvalitet materijala komponenata su ključni za postojanje sata koji ćemo ukratko predstaviti.

    IZVOR
    This article was originally published in forum thread: Hysek IO Skeleton Tourbillon - Praznina koja ispunjava started by anbeast View original post