• Omaž herojima Velikog rata - Na dva načina u obliku satova

    Evo trošimo poslednje nedelje jubilarne, stote godine od početka Velikog rata, rata koji je trebalo da učini kraj svim ratovima. Znamo koliko se to naivno nadanje izjalovilo. Kako god bilo, stogodišnjice su odličan trenutak da se svetu prikažu jubilarna izdanja koječega i zaradi koji dolar, evro, rand ili kvača više.



    Manija stogodišnjice nije zaobišla ni svet satova. Nošen laganim povetarcem, spokojno jedrih nepreglednim internetskim prostranstvima, kada nabasah na dva sata koji mi svaki na svoj način privukoše pažnju. Reč je o Bell & Ross WW I Guynemer i Valour Sopwith Aviator. Oba proizvođača su inspirisana avijacijom Prvog svetskog rata i oba su odabrala učesnike Velikog rata koji zaista zaslužuju omaž. Valour je za temu izabrao čuveni britanski avion Sopwith Camel, dok je Bell & Ross svoj sat posvetio legendarnom Georges-u Guynemer-u, francuskom pilotskom asu sa 53 vazdušne pobede. Tema je načelno ista, međutim, njena obrada je poprilično različita.


    Valour Sopwith Aviator satovi





    Počnimo sa Valour Sopwith Aviatorom. Sopwith Camel je jedan od najuspešnijih aviona Prvog svetskog rata. To je avion sa 1294 potvrđene vazdušne pobede što je više od bilo kog drugog savezničkog aviona. Vrhunska manevrabilnost činila je ovaj avion vrhunskim lovcem. Ta sposobnost je dolazila od specifičnog rasporeda mase. Motor, pilot, mitraljezi i rezervoar (nekih 90% ukupne mase aviona) su se svi nalazili u prednjem delu. Taj raspored mase kombinovan sa veoma snažnim žiroskopskim efektom moćnog Clerget 9 zvezdastog motora činio je avion vrlo nestabilnim. (Ovo može zvučati loše ali je zaparavo za manevrabilnost i uspeh u „Dog fight-u“ krucijalno.) U rukama iskusnog pilota Sopvit Kemel je bio ubojita sprava, ali je početnicima vrlo često dolazio glave. Ostao sam dužan informaciju otkud ime – Camel. Zatvarači mitraljeza su od hladnoće na velikim visinama bili zaštićeni limenim poklopcem koji je, posmatrano sa strane, formirao „grbu“ po kojoj je avion dobio svoje ime.



    Kao i obično, zanesoh se ja i zaboravih da je ovde glavna reč o satovima :-) Elem, pređimo na sat inspirisan goreopisanim avionom. Valour Sopwith Aviator je čudovište prečnika 54mm i debljine kućišta 16.8mm. Ovo monstruozno kućište je oblikovano po ugledu na nos Sopwith Camel-a (komplet sa svih 9, vidljivih, zvezdasto raspoređenih, cilindara Clerget motora). U sredini se nalazi relativno mali displej koji grafički imitira Sopwith-ove instrumente.



    Devetocilindarski Clerget 9B je pokretao Sopwith Camel, a Valour Sopwith Aviator pokreće lepo dekorisani Soprod A10-2 mehanizam koji se može videti iza safirnog poklopca na zadnjoj strani ovog sata.



    Oni koji su držali ovaj sat u rukama kažu da je izrada vrhunska. Svakako treba odati priznanje proizvođaču što je uspeo da vrhunski izradi ovako kompleksno kućište (sastoji se iz 114 komponenti BEZ mehanizma). Kaiš je kožni i daje jako lep, vintidž izgled satu. Vodonepropusnost je deklarisana na 5 bara. Serija će biti limitirana na 200 primeraka, a planirana cena je oko 4500€.



    Koliko god ovaj sat bio dobro i kvalitetno izrađen i ma koliko vlasnik insistirao na avijacijskom nasleđu svoje porodice (Dedovi su mu kao piloti učestvovali u Drugom svetskom ratu), meni ovo izgleda samo kao još jedan bedan i patetičan pokušaj unovčavanja stogodišnjice Velikog rata. Ako monstruozno kućište sa minijaturnim mehanizmom, upotpunimo jeftinim sentimentalizmom i tome dodamo da je za logo kompanije uzet Viktorijin krst – najviše vojno odlikovanje zemalja Komonvelta – dobijamo vrlo kičast proizvod, kome ni kvalitetna izrada, ni zanimljiva ideja ne mogu pomoći. Šteta što je jedna, u osnovi, solidna zamisao sprovedena sa ovoliko lošeg ukusa.


    Bell & Ross WW1 Guynemer satovi






    Drugi sat koji se napaja sećanjem na Prvi svetski rat je posvećen francuskom vazdušnom asu Georges-u Guynemer-u i Trećoj eskadrili francuskog vazduhoplovstva poznatoj kao „Rode“.
    Treća eskadrila je, tada neformalni, naziv - „Rode“ dobila 1912. prilikom prolećnog prebaziranja iz centralne Francuske u Alzas. Tokom poletanja nekome je formacija Blerioa (Bleriot) belih krila zaličila na jato roda pri selidbi i - eto nadimka.

    Crvena roda koja krasi brojčanik ovog sata je zvanični simbol Treće eskadrile tek od 1916. godine kada je Kapetan Brokar (Brocard) naredio da se avioni oslikaju vidljivim simbolima radi lakše identifikacije tokom teških borbi na Somi. Stilizovane rode je na avione naneo Šarl Borzecki, predratni scenograf komične opere.



    Guynemer je postao član „Roda“ u junu 1915. godine, a 19. jula je već ostvario svoju prvu vazdušnu pobedu. Tokom rata, leteo je na 7-8 različitih tipova aviona (od Morrane-Saulnier-a, preko različitih varijanti Nieuport-a, do SPAD-a) i u periodu od juna 1915. do septembra 1917 ostvario je 53 potvrđene vazdušne pobede ( i 35 nepotvrđenih). Time je po broju vazdušnih pobeda postao drugi na listi francuskog vazduhoplovstva, odmah iza René Paul Fonck-a. Pošto je za naziv asa bilo potrebno 5 pobeda, Gynemer je bio desetostruki as.
    Georges Gynemer je poginuo 11. septembra 1917. iznad Poelkapelle-a. Imao je 22 godine. Prema nemačkoj objavi, oboren je od strane poručnika Kurt-a Wissemann-a iz Jasta 3 eskadrile. Nemci su pronašli olupinu aviona i sahranili Guynemer-a sa vojnim počastima. Njegov kovčeg, prekriven buketima cveća koje su poslali nemački piloti, nosili su nemački podoficiri.






    Satom WW 1 Guynemer (WW – wrist watch) Bell & Ross uspešno transkribuje tipične elemente vojnih satova iz vremena Prvog svetskog rata. Dijametar kućišta je 45mm, bezel je gotovo nepostojeći, čitljivost vrhunska, krunica je „oversized“, u obliku glavice luka, sa izraženim naborima što je sve potpuno u skladu sa „žanrom“. Vintidž izgled je upotpunjen brojkama bež boje i fontom korišćenim za označavanje aviona. Jednostavni, zavareni lugovi i kaiš od teleće kože u dodatno evociraju pilotske satove toga doba. Safirno staklo je ustupak modernim vremenima, ali je i ono „vintidž“ kupolastog oblika. Na zadnjem poklopcu je izgraviran Guynemer-ov portret. Za pogon ovog sata je, u Bell & Ross standardnom maniru, verovatno zadužena nemodifikovana automatska ETA. Ovaj model je izdat u ograničenoj seriji od 500 primeraka, a o ceni se još uvek ništa ne zna.




    Sve u svemu, iako sa blagim patosom, Bell & Ross na mnogo uspešniji i odmereniji način daje omaž herojima Prvog svetskog rata nego Valour koji je odveć kičast i neumeren.
    zma likes this.
    This article was originally published in forum thread: Omaž herojima Velikog rata - Na dva načina started by anbeast View original post