• Novi Casio Edifice EQB-500 – Da li je dovoljno ’’pametan’’?

    Istorijski, Casio je firma koja je ne samo u stopu pratila tehnološki razvoj nego ga je često i sama inicirala. Još su osamdesetih godina objedinjavali različite elektronske spravice i ručne satove i trancendentirali granice uredjaja.





    Kategorija „pametnih satova“ je „nova (i popularna) igra u gradu“ ali je još uvek u nastanku te su granice „žanra“ zamagljene i nedefinisane. Novi predstavnik Casiove Edifice serije, predstavljen u martu na BaselWorld manifestaciji, inkorporira određene „smart“ funkcije, ali pritom izgleda potpuno tradicionalno.




    Casio Edifice EQB-500 je proizvod Casiovog koncepta „Sinhronizovani sat“ (Synchronised timepiece) i njegova ključna karakteristika je mogućnost povezivanja sa pametnim telefonom preko Bluetooth 4.0 veze. Putem ove veze sat će sa telefona preuzeti informacije o časovnoj zoni u kojoj se nalazi i sinhronizovati vreme. Time se u velikoj meri prevazilaze problemi sa kojima su se suočavali radiokontrolisani satovi. Do sada nepremostiv problem letnjeg i zimskog računanja vremena je takođe bezbolno rešen ovim načinom sinhronizacije. Sva podešavanja i sinhronizacije obavljaju se putem IOS ili Android aplikacije na mobilnom telefonu. Ova kombinacija Casio Edifice EQB – 500 sata i pametnog telefona nam još može pružiti prikaz vremena u nekoj drugoj časovnoj zoni po izboru (u zasebnom podbrojčaniku), automatski kalendar koji jednom podešen uvek pokazuje tačan dan i datum (nema problema sa različitim brojem dana u mesecima kao ostali analogni satovi), mogućnost nalaženja zaturenog telefona aktiviranjem alarma pritiskom na taster sata, „airplane“ režim u kom se pritiskom tastera isključuje bežični predajnik tokom putovanja avionom, a tu je i dvadesetčetvoročasovna štoperica. Pored pomenutih funkcija EQB-500 prikazuje notifikaciju o novopristigloj elektronskoj pošti. Na žalost, ne postoji mogućnost čitanja pošte, ali pretpostavljamo da će ta funkcionalnost biti omogućena nekom novijom iteracijom.



    Stilistički, dizajn ovog sata inspirisan je kolaboracijom Casija i F1 ekipe „Red Bull Racing“. U cilju promocije sat će nositi vozači: Sebastian Fetel i Danijel Rikardo. Jedna od funkcija koju još nismo pomenuli, a verovatno je direktno inspirisana ovom saradnjom je merač prosečne brzine koji ima svoj podbrojčanik u donjoj desnoj četvrtini glavnog brojčanika. Na početku nekog putovanja treba uneti distancu, a na kraju treba pritisnuti taster štoperice i prosečna brzina će biti pokazana.




    Casiov modul broj: 5419 koji pogoni EQB-500 zasnovan je na „Multi Mission Drive“ tehnologiji (analogni mehanizmi za serije izložene jakim udarcima) koja podrazumeva postojanje zasebnih motora za svaku kazaljku, kao i operativni sistem putem koga se kazaljke mogu programirati za različite funkcije. Motori za pogon kazaljki su do marta ove godine već bili najmanji na svetu ali su za EQB-500 dodatno smanjeni za 26% što povećava prostor u kućištu i nagoveštava dodavanje brojnih komponenti koje mogu proširiti funkcionalnost. Modul 5419 pogoni CTL1616 akumulator povezan sa „Tough Solar“ solarnim panelom. Mehanizam je „oklopljen“ alphaGEL elementima koji ga štite od udaraca i vibracija i spakovan u čelično kućište dimenzija 52mm x 48,1mm x 14,1mm. Vodootpornost je deklarisana na 10bar/100m, dok je narukvica čelična sa posebnom sigurnosnom kopčom.




    Ovim (i još nekim) modelom Casio je zagazio u još neistražene i nemapirane vode „pametnih“ satova i čini nam se da je to uradio dobro i diskretno. EQB-500 svakako pruža mnoštvo „povezanih“ tehnologija i funkcija, međutim nedostaju mu zaseban displej i integracije sa „smart phone aplikacijama“ da bi se mogao kategorisati kao potpuni pametni sat. Iz ugla tradicionalnijih satoljubaca ta „nepotpuna pamet“ će verovatno čak biti smatrana za prednost. Svojim klasičnim sportskim ali nenametljivim dizajnom (osim u bojama RedBull tima), brojnim modernim funkcijama, konceptom koji dozvoljava nadogradnju i povećanje broja funkcija Casio je, po nama, napravio dobar posao. Satovi su počeli nestajati sa zglobova tinejdžera, a potpuni „pametni“ satovi se smatraju vulgarnim od strane ljubitelja satova, moguće da je Casiov „srednji put“ pravo rešenje. Kristijan Horner, šef Infiniti RedBull Racing tima, Casiovog partnera, izjavio je da stvar nije u „dostizanju standarda, nego u stalnom postavljanju novih“. Casio je modelom EQB-500 upravo postavio nove standarde....






    IZVOR
    | IZVOR | IZVOR

    This article was originally published in forum thread: Novi Casio Edifice EQB-500 – Da li je dovoljno ’’pametan’’? started by anbeast View original post