• Grand Prix d'Horlogerie de Geneve 2014. - Dobitnici nagrada



    Izuzetnost, inovacije i horološko znanje su propisno nagradjeni 31. oktobra 2014. u Grand Théâtre de Genève gde je održan četrnaesti po redu Ženevski Grand Pri horologije (Grand Prix d’Horlogerie de Genève (GPHG)). Međunarodni žiri je dodelio 16 nagrada u različitim kategorijama, a glavna nagrada, Zlatna kazaljka (AIGUILLE D’OR), dodeljena je Bregeu za model: Classique Chronometrie 7727.
    Ovaj sat, naizgled jednostavne i klasične pojave krije u sebi čak 6 patenata i predstavlja godine razvoja na polju visokofrekventnih kalibara, magnetizma i novih materijala.


    “AIGUILLE D’OR” – Breguet Classique Chronometrie 7727







    Najzanimljivija karakteristika Bregeovog ručno navijanog 574DR mehanizma je što koristi zauzdanu i kontrolisanu silu magnetizma da bi poboljšao performanse. Dok mnogi pokušavaju da eliminišu efekte magnetizma i da komponente sistema učine imunim na njega, Brege magnetizam stavlja u centar svog koncepta. O čemu se radi? Prema Bregeovom patentu od 9. novembra 2010, u ležištima osovine balanse (koja je čelična) nalaze se veoma snažni mikro magneti tako da osovina lebdi u magnetnom polju, što za rezultat ima dinamički stabilan sistem koji se sam centrira i podešava u slučaju ometanja usled udara. Ovim „lebdenjem“ se eliminiše trenje u ležištima i varijacije usled različitog položaja. U sat su takođe ugrađene komponente od silicijuma. Silicijumske komponente ne samo da su lakše, fleksibilnije i trajnije od metalnih nego dodatno smanjuju efekat magnetizma na mehanizam. Od silicijuma su balansna opruga, zaprečni sklop i escape wheels. Sve ovo je omogućilo Bregeu da sat natera da kucka na 10Hz. Zahvaljujući tome, Brege je u stanju da meri dvadesete delove sekunde. Kako bismo ovo dostignuće stavili u odgovarajuću perspektivu, napomenućemo da je to duplo veća frekvencija od one na kojoj radi čuveni Zenitov El Primero. Rezerva snage je i pored visoke frekvencije respektabilnih 60h.





    Nekonvencionalan i vrlo napredan „ispod haube“, Breguet Classique Chronometrie 7727 je konvencionalan i tradicionalan u svojoj pojavi. Spakovan je u tanko i elegantno kuciste od roze zlata, dimenzija 41mm x 9.7mm, brojcanik je zanatski klasično i prelepo dekorisan sa čak 6 različitih „guilloché“ šara, a sofisticiranoj delikatnosti doprinose vitke „brege“ kazaljke i elegantni, zavareni „lugovi“. Cena ovog diskretno tehnološkog remek-dela je oko 33.000,oo evra.


    Dobitnici ostalih nagrada





    U ostalim kategorijama laureati su sledeći:

    Ladies’ Watch Prize: Blancpain, Women Off-centred Hour
    Ladies’ High-Mech Watch Prize: Christophe Claret, Margot
    Men’s Watch Prize: Urban Jürgensen & Sonner, Central Second
    Chronograph Watch Prize: De Bethune, DB29 Maxichrono Tourbillon
    Tourbillon Watch Prize: Grönefeld, Parallax Tourbillon
    Calendar Watch Prize: A. Lange & Söhne, Richard Lange Perpetual Calendar "Terraluna"
    Striking Watch Prize: Hublot, Classic Fusion Cathedral Tourbillon Minute Repeater
    Mechanical Exception Watch Prize: Urwerk, EMC
    “Petite Aiguille” Prize: Seiko, Grand Seiko Hi-Beat 36000 GMT
    Sports Watch Prize: Zenith, El Primero Lightweight
    Jewellery Watch Prize: Bulgari, Diva High Jewellery Emeralds
    Artistic Crafts Watch Prize: Voutilainen, Hisui
    “Revival” Watch Prize: Omega, Speedmaster "Dark Side Of The Moon"
    Innovation Watch Prize: Urwerk, EMC
    Special Jury Prize: Walter Lange
    Public Prize: Breguet, Classique Dame

    IZVOR
    IZVOR
    This article was originally published in forum thread: Grand Prix d'Horlogerie de Geneve 2014. - Dobitnici nagrada started by anbeast View original post