• Breitling Cockpit B50 satovi

    Na ovogodišnjem Baselworld sajmu je kompanija Breitling saopštila da radi na razvoju kalibra koji će biti ugrađen u nove Cockpit B50 satove. Novi časovnici predstavljaju multifunkcijske digitalne hronografe opremljene sa in-house kvarcnim kalibrom B50. Pilotski modeli su zvanično predstavljeni na Reno Air Races Championship-u a, ovom priliko dajemo fokus ovim novitetima.



    Satovi su dopadljivog dizajna, funkcionalni za profesionale pilote i obične ljubitelje letova u visine. Analogni i digitalni prikaz vremena i ostalih podataka je smešten u titanijumskom kućištu promera 46mm. Poštovaoci Breitling satova mogu birati između kućišta u prirodnoj boji titanijuma ili u crnoj, odnosno sa crnim zaštitnim premazom. Brojčanici su dostupni u tri različite boje i to: volcano crna, air force plava i titanium siva. Kod novih modela postoje i dve verzije narukvica: Diver Pro gumena i titanijumska Professional narukvica.



    Breitling Caliber B50 SuperQuartz mehanizam čini “srce” ovih satova i obezbeđuje do deset puta veću preciznost nego standardni kvarcni mehanizam. COSC sertifikovani kalibar ima mogućnost prikaza 1/100-tog dela sekunde putem hronograf funkcije, sa dodatnim split-time i flyback funkcijama. Pored toga, ovaj mehanizam prikazuje vreme u drugoj vremenskoj zoni, zatim tu je i večiti kalendar, dva alarma, lap time funkcija i odbrojavanje sa alarmom. Pored navedenih mogućnosti, B50 mehanizam omogućava korišćenje i dodatnih funkcionalnosti poput elektronskog tahometra, countdown/countup sistem i tzv. “chrono flight” koji beleži red letenja i memoriše vreme sletanja i poletanja.



    S obzirom na veliki broj funkcija ovih pilotskih časovnika, sigurno se pitate koliko je komplikovano rukovanje njima. Uz pomoć krunice i hrono tastera se može korigovati, podešavati i upravljati satovima. Oni se mogu koristiti u potpunom “pilot” modu ili samo u “sport” modu čime se određuje broj funkcionalnosti koje će biti u upotrebi. Dvostruki pritisak na krunicu obezbeđuje prikaz podataka na oba ekrana na ciferu.

    Pojedini delovi brojčaika su inverzni LCD ekrani koji obezbeđuju prikaz bele svetlosti na tamnom staklu. U slučaju pritiska na krunicu se ukljičuje pozadinsko osvetljenje koje omogućava očitavanje vremena i ostalih podataka u tami.



    Još jedan zanimljiv detalj vezano za Breitling Cockpit B50 satove je inovativni minijaturni sistem za dopunu baterije. Priključivanjem sata na dovod električne energije ili putem USB porta, časovnik odlazi u stand-by mode, nakon čega je omogućeno da se vrati u standardni režim rada bez ikakvog dodatnog podešavanja.

    Noviteti iz Breitling-ove ponude imaju vodootpornost do 100m i dostupni su po preporučenoj maloprodajnoj ceni od 7.200,oo USD.



    Breitling
    DrAgod likes this.
    This article was originally published in forum thread: Breitling Cockpit B50 satovi started by Shmizla View original post