• NOMOS Glashutte True Blue Zürich Weltzeit satovi

    Časovničarska manufaktura, smeštena u Glashutte dolini u Nemačkoj, je za ovu godinu sa ponosom pripremila svoj prvi časovnik sa GMT komplikacijom.

    Nomos Glashutte True Blue Zürich Weltzeit satovi dolaze sa “pravim plavim” ciferom i kućištem okruglog oblika. Njegov promer iznosi 39,9mm (40mm) i izrađen je od nerđajućeg čelika. Na njemu se pored standardne krunice zapaža i jedan taster namenjen za podešavanje druge vremenske zone. Pritiskom na njega se pomera prsten pri rubu brojčanika i obeležava vreme u drugom željenom gradu, tj. šteluje se GMT prikaz (diskretna strelica na “12h”). Ukoliko se pomera pomenuti prsten, logično je da dolazi i do pomeranja satne kazaljke, dokle minutna ostaje da miruje. Prikaz vremena “kod kuće” ima zanimljiv način očitavanja i smešten je na “3h”. Označen je crvenom kućicom koja asocira na “home time” tj. vreme kod kuće. Prikaz sekundi se očitava na podbrojčaniku na poziciji “6h”.

    Nomos-ov automatski mehanizam, kalibar DUW 5201, pokreće ovaj prelepi časovnik. On ima dimenzije 31x5,7mm, zatim 26 rubina i obezbeđuje rezervu snage od 42h. Kalibar DUW 5201 je prvi automatski Nomos in-house mehanizam sa samostalno razvijenim “swing system” zaprečnim sklopom. Nomos je nakon sedmogodišnjeg rada na razvoju i investiranih 12 miliona evra razvio sopstveni zaprečni sklop, odnosno sve njegove komponente: anker, zupčanik ankera, balansu i spiralu. Spirala je kaljena i plave je boje kako bi se razlikovala od ostalih Nomos mehanizama koji ne poseduju “swing” sistem. Nomos je tako postao jedan od retkih nezavisnih proizvodjača ovog ključnog dela mehanizma, pa se tako više ne mora oslanjati na kompaniju Nivarox koja komponente ovog sklopa proizvodi i isporučuje većini švajcarskih proizvodjača mehanizama.



    NOMOS Glashutte True Blue Zürich Weltzeit satovi će biti dostupni od oktobra 2014. po ceni od 6.100,oo USD.

    NOMOS
    Dzidzi likes this.
    This article was originally published in forum thread: NOMOS Glashutte True Blue Zürich Weltzeit satovi started by Shmizla View original post