• VIDI watches - novi crnogoski brend satova

  Naš region oskuduje sopstvenim brendovima satova, mada se u poslednje vreme javljaju nove ideje i nade koje bi mogle da izmene trenutnu situaciju.

  Dvadesetčetvorogodišnji Milovan Dožić iz Kolašina poseduje ideju, preduzetnički duh, ambiciju i hrabrost za pokretanje novog brenda ručnih satova – VIDI watches. Pomenuti mladić je završio srednju trgovinsku školu u rodnom gradu i planira, kako kaže, da uzdrma časovničarsko tržište satovima koje je sam osmislio, a dizajnirao uz pomoć nekoliko prijatelja iz regiona. Ako sve bude kako je planirao, tvrdi da će Crna Gora uskoro moći da se pohvali markom satova "VIDI Watches".  "Riječ je o veoma ambicioznom i perspektivnom projektu na kojem je rađeno nešto više od godinu dana. U tom periodu urađeno je dosta skica satova, sve dok nijesmo pronašli odgovarajući izgled sata. Uloženo je dosta truda i vremena u istraživanje tržišta i industrije satova, proučavanje potencijalne konkurencije, formiranja identiteta marke, kao i ispitivanja želja i potreba naše ciljne grupe. Sve to u cilju toga da bismo imali što bolju i kompletniju sliku svega šta je potrebno i kako da se izvede", kaže Dožić.

  On tvrdi da je bio prinuđen da proizvodnju ugovara sa fabrikom iz Hong Konga, a u satove će biti ugrađivan mehanizam japanskog proizvođača - Miyota. Za izradu VIDI satova će se koristiti 316 L čelik, standardan u časovničarskoj industriji. Treba istaći da će novi modeli biti upakovani u atraktivnoj ambalaži koja će ih svakako istaći na policama radnji satova.  Novac potreban za prvu seriju od tri modela, koji za sada postoje samo na papiru i u 3D formatu, Kolašinac i njegovi prijatelji nameravaju da obezbede kampanjom na sajtu Indiegogo. On predstavlja crowdfunding platformu za prikupljanje novca za inovativne projekte kao što je njihov. Indiegogo pruža mogućnost da se dopre do velikog broja onih koji žele da pomognu neki projekat ukoliko im se dopadne. Novac prikupljen od te kampanje će biti iskorišćen za proizvodnju prve količine satova.

  Milovan Dožić satove voli odavno. Od školskih dana pa do sada je napravio na stotine nacrta, čak ih je i slao poznatim proizvođačima. Nije urodilo plodom da se na taj način približi industriji u kojoj je za sebe u budućnosti, kako tvrdi, planirao vidljivo mesto.  "Nije baš uobičajeno da se neko bavi proizvodnjom satova, a pogotovo ne kod nas. U regionu se niko ne bavi ovom delatnošću, ali ja sam se ipak odvažio da uđem u ovu priču. Smatram da na tržištu ima prostora za proizvode koji su inovativni, kvalitetni i dovoljno atraktivni da zadobiju pažnju potencijalnih kupaca. Sve te navedene osobine će posedovati i VIDI satovi. Oni će biti dovoljno interesantni za sve one koji cijene originalnost", objašnjava Dožić.

  Za naziv VIDI (imperativ glagola videti) se odlučio, jer se lako čita i izgovara, kako na našem, tako i na engleskom jeziku. Dožić takođe objašnjava da će VIDI satovi spadati u tzv. affordable luxury sektor (luksuz koji se može priuštiti), časovnici sa pristupačnom cenom. U maloprodaji će koštati 200 eura, dok će preko Indiegogo sajta, uz specijalni popust, moći da se naruče za 90 eura.  "Ubijeđen sam da je riječ o projektu koji bi mogao imati veliki značaj kako za Crnu Goru, zbog imidža, tako i za same potrošače, jer će dobiti mogućnost većeg izbora kvalitetnih, atraktivnih i pristupačnih satova. Vrlo mi je žao što za sada ne postoji mogućnost da u mojoj zemlji otvorim neki pogon, jer je to preskupo za sada i velika teškoća bi bio i kadar".

  O svojoj poslovnoj ideji, tvrdi, ne priča sa sugrađanima, zbog toga što ne želi da sluša obeshrabrujuće komentare. Takođe je ubeđen je da će već za pola godine njegove ambicije i planovi zvučati ozbiljnije, a Kolašinac obećava da neće odustati od ostvarenja svog poslovnog sna, koji je počeo još u klupi srednje škole.

  Tehnički podaci VIDI satova:
  - kućište 316L čelik, prečnik 45mm
  - mehanizam Citizen Miyota
  - kožni kaiš, širina 24mm
  - vodootpornost 100m

  Verzije modela Hero satova:
  - čelik kućište, crni kaiš
  - rose gold kućište, crni kaiš
  - crno kućište, braon kaiš.

  Izvor: Milovan Dožić, VIDI watches
  karldzonson, DrAgod and Markoni BG like this.
  This article was originally published in forum thread: VIDI watches - novi crnogoski brend satova started by Shmizla View original post