• Bremont & Jaguar Lightweight E-Type satovi

    Saradnja časovničarskih i automobilskih kompanija se nastavlja i u 2014. Avgusta meseca ove godine su predstavljeni novi časovnici izrađeni u znak saradnje između kompanija Bremont i Jaguar.



    Bremont & Jaguar Lightweight E-Type satovi broje ukupno šest primeraka i specifični su po tome što je inspiracija za njihovu izradu potekla od automobila tj. sa automobilske instrument table. Svaki primerak ovog malog broja jedinstvenih satova ima na svom kućištu ugravirane brojeve motora i karoserije automobila sa kojima su u paru.



    Brojčanik direktno asocira na obrtomer, dizajniran je tako da mu nedostaju markeri od 5h do 7h, a taj prazan prostor je iskorišćen za ispis marke automobila Jaguar i ostalih detalja koji se odnose na časovnik. Na poziciji 9h je smeštena mala sekundara, a centralni deo sata ima manju površinu koja je obojena u crveno. Ona podesća na maksimalan broj obrtaja koje bi automobilski motor trebao da razvije. Još jedan zanimljiv detalj koji se nalazi ispod safirnog stakla jesu kazaljke, pre svega minutara, koja je dvobojna. Odlična podela boja kao sa instrument table.



    Kućište ima prečnik 43mm i njegova krunica je izgravurana tako da koja podseća na šaru Dunlop automobilskih pneumatika. Kućište je napravljeno od belog zlata, dok je za izradu njegovog centralnog dela iskorišćen aluminijum od automobilske karoserije i biće izrađen da odgovara tačnoj boji automobila. Sa zadnje strane se kroz providni poklopac vidi BWC/01 mehanizam koji ovog puta ima redizajniran rotor, tj. asocira na volan Jaguarovog automobila.



    “Special GT E-type” projekat izrade laganih Jaguar automobila je započet u februaru 1963. godine. Od ukupno planiranih 18 automobila je izrađeno svega 12, a za preostalih šest su određeni brojevi šasije koji su vremenom ostali “uspavani”. Ovim činom se priča o tim automobilima oživljava i pomenuti brojevi se simbolično graviraju na kućištu ovih časovnika. Novi Bremont “racing” modeli se isporučuju na kaiševima izrađenim od crne kože.



    Bremont
    This article was originally published in forum thread: Bremont & Jaguar Lightweight E-Type satovi started by Shmizla View original post