• Richard Mille Tourbillon RM 56-02 Sapphire

    Richard Mille ove godine ponovo potvrđuje svoje umeće u izradi vrhunskih časovnika. Pre tri godine nam je ovaj proizvođač predstavio RM 056 Sapphire Tourbillon Split Seconds Chronograph sat, dok je ovogodišnji novitet nešto svedenijeg dizajna.



    Richard Mille Tourbillon RM 56-02 Sapphire je kreiran za ovogodišnju izložbu satova Watches & Wonders, koja se održava od 30. septembra do 02. oktobra. Potpuno upečatljiv dizajn i neuobičajeni materijal kućišta svakako ovaj časovnik čini izuzetno atraktivnim.



    Osnovna ploča ovog modela je izrađena od titanijuma i pomoću sajle debljine 0,35mm pričvršćuje mehanizam za safirno kućište. Na četiri pozicije se sajla kači za mehanizam, što omogućava da se on bezbedno nosi i nesmetano radi unutar kućišta. Sajla se na kućištu kači na 6 pozicija, a njeno fino natezanje se podešava pomoću minijaturne gedore na poziciji “9h”. Indikator koji se nalazi ispod “12h” pokazuje nategnutost sajle, što svakako olakšava i vizuelno pokazuje da li se ona treba korigovati. Sa prednje i zadnje strane se kroz staklo sa antirefleksnim premazom može videti RM 56-02 satni mehanizam.



    Odabir safira za izradu kućišta je više nego specifičan. Inače, ovaj materijal ima trvdoću od 1800 vikersa i otporan je na ogrebotine drugih materijala osim dijamanta. Tri dela kućišta ovog modela su izradjena od celih komada safira, a kompleksnost ovog procesa se može razumeti samo ako se kaže da je potrebno 40 dana kontinualne neprekidne mašinske obrade za proizvodnju jednog kućišta, praćeno sa još 400 sati mašinske završne obrade mostova mehanizma. Na kreiranju svakog kućišta RM 56-02 je zadužena firma Stettler iz Lysa-e, Švajcarska.



    Sat ima vodootpornost od 30m i isporučuje se sa udobnom providnom silikonskom narukvicom. Ovaj sat predstavlja mix transparentnosti, lakoće i složenosti mehanizma, odnosno sve zajedno čini jedan prekrasan rezultat. Izrađuje se u ograničenoj seriji od 10 primeraka i ima preporučenu maloprodajunu cenu od 2.020.000,oo USD.

    Richard Mille
    This article was originally published in forum thread: Richard Mille Tourbillon RM 56-02 Sapphire started by Shmizla View original post