• Audemars Piguet 3120 mehanizam - analiza, proizvodnja i budućnost

  Audemars Piguet 3120 predstavlja spoj između do najsitnijih detalja ukrašenog, prefinjenog i sa druge strane, izdržljivog mehanizma. Često su ove dve stvari nespojive. Samim tim ovo je mehanizam vredan pomena, a po nekim mišljenjima, uključujući i moje, jedan od najboljih automatskih mehanizama sa tri kazaljke.  Od inicijalne skice iz 1998. godine, do serijske proizvodnje u 2003. godini, Audemars Piguet razvio je ovaj mehanizam potpuno u okviru kuće. Dva odlična časovničara, Dominik Renaud i Đulio Papi radili su za AP do 1986. godine, kada su odlučili da se osamostale. Počeli su da proizvode pouzdane mehanizme za druge manufakture. Pri tome su ostvarili veliki uspeh. Došli su do tačke gde nisu mogli da zadovolje postojeću tražnju za njihovim mehanizmima. Tokom 1990-ih godina, pomoć su zatražili u AP-u. Njihov kvalitet odmah je prepoznat, tako da je AP kupio veliki deo njihove kompanije. Od tada se veliki deo AP kalibara pravi upravo u ovoj fabrici, koja upošljava 180 ljudi. Upravo ova dvojica časovničara nose velike zasluge za razvoj kalibra 3120.

  Na prvi pogled nema nečega što ovaj mehanizam izdvaja iz mase drugih. Tri kazaljke, sa hakovanjem sekundne, prikaz dana i frekvencija od relativno niskih 21,600 otkucaja po času. Sastoji se od 278 delova, što uopšte nije malo i ima 40 rubina.  mehanizam sa uklonjenim rotorom

  Rezerva snage iznosi 60 časova, što opet nije spektakularna brojka za današnje vreme. I tu dolazimo to prve ključne karakteristike ovog mehanizma. Rezervu snage od 60 časova pruža samo jedno burence sa glavnom oprugom, dok drugi proizvođači rešenje uglavnom pronalaze u ugradnji dodatne opruge. Nije jednostavno obezbediti toliku rezervu snage samo sa jednom oprugom. Problem nije u dužini i jačini opruge, već u ravnomernoj isporuci snage. Upravo su u AP-u uspeli da optimizuju krivu opadanja snage, te obezbede veliku preciznost mehanizma u svakoj fazi navijenosti.

  Mehanizam datuma takođe je neobičan. Dizajniran je sigurnosni sistem koji onemogućava blokiranje prstena za datum, ukoliko vlasnik pokuša da ga ručno podesi oko ponoći. Zahvaljujući ovom rešenju, datum se može podešavati u bilo koje doba.  Most zaprečnog sklopa pričvršćen je sa dva zavrtnja, što doprinosi većoj stabilnosti. Balansa ima varijabilnu inerciju, spirala je ravna, a za fino podešavanje koristi se osam šrafića. Most sistema automatskog navijanja u istom je nivou sa ostalim mostovima, što doprinosi relativno maloj visini mehanizma. Rotor je izrađen od 22-karatnog zlata i postavljen je na keramičke kuglične ležajeve. Dekorisan je izuzetno lepo, sa Audemars Piguet natpisom i porodičnim grbovima obe porodice. Navijanje se vrši u oba smera. Naravno svi delovi ukrašeni su ručno. Rodijumom presvučeni mostovi sa ženevskom šarom i zakrivljenim ivicama pobudiće čežnju kod svakog ljubitelja vrhunskog časovničarstva.  ručno dekorisanje

  Sve ove složene zadatke obavlja svega 25 časovničara. Proizvodnja je specijalizovana, tako da svaki od časovničara obavlja svoj deo zadatka, a potom mehanizam prelazi kod sledećeg. Tolerancije prilikom izrade su izuzetno male, tako da se deo posla obavlja mašinski. Uzmimo podmazivanje za primer. Deo posla obavlja časovničar ručno, ali se na 19 pozicija ulje ipak nanosi mašinski.

  Po sastavljanju svaki mehanizam prolazi kroz fazu testiranja. Tri dana se prati preciznost. Da bi prošao ovaj test, mora raditi u veoma uskom rasponu oko prosečne vrednosti od +3,5 sekunde. Kada se postavi u kućište, vrši se simulacija uslova pri svakodnevnom nošenju sata. Na taj način proverava se ponašanje mehanizma u realnim uslovima.  U planu je i inovacija kalibra 3120. Trebao bi da dobije novi zaprečni sklop direktnog impulsa, razvijen od strane AP-a. Ipak, ideja nije bila njihova. Sličan zaprečni sklop razvio je Robert Robin pre nekih 200 godina. Ovo rešenje tokom godina palo je u zaborav. Bilo je ispred svog vremena, jer tadašnja tehnologija nije dozvoljavala proizvodnju sa tako malim odstupanjima.

  U AP-u su gotovo slučajno došli do starih Robinovih nacrta i odmah prepoznali teoretske prednosti ovog sistema. Ukratko, glavna prednost ogleda se u tome što se sila prenosi direktno na balansu, bez ankera koji ometa ovaj proces. Velika razlika u odnosu na klasičan sistem je to što tokom sekunde dolazi samo do jednog impulsa balanse, u odnosu na standardna dva. Anker kod ovog rešenja služi samo da pozicionira balansni točak. Novi sistem pored velikog povećanja u efikasnosti ne zahteva lubrikaciju.

  Trenutno se u AP-u eksperimentiše sa ugradnjom novog zaprečnog sklopa u kalibar 3120. Tako su isprobavane frekvencije od standardnih 21,600 otkucaja po času, pa sve do nesvakidašnjih 43,200 otkucaja. Cilje je pronaći frekvenciju koja omogućava smanjenje dnevnih odstupanja u preciznosti na svega polovinu, do dve sekunde.
  Kalibar 3120, pored drugih modela, ugrađuje se i u čuveni Royal Oak, zajedno sa kalibrom 2120. Zanimljivo je i da je Royal Oak sa kalibrom 3120 prilično jeftiniji od pandana sa mehanizmom 2120. Razlog leži ponajviše u tome što je kalibar 2120 izuzetno tanak. Visina mehanizma ne smatra se komplikacijom, ali svakako jeste pokazatelj tehničkog umeća. Pored toga, dobro se i naplaćuje, a sa sobom donosi brojne nedostatke. Manja pouzdanost, izdržljivost, habanje delova... 3120 nije previše visok mehanizam sa svojih 4,26 mm, a to je dovoljno kako bi se prevazišli gore navedeni nedostaci. Može se okarakterisati kao "radni konj" u okviru Audemars Piguet game mehanizama, ako se tako nešto uopšte može reći za ovako prefinjen kalibar.

  Novi zaprečni sklop dovešće ovaj mehanizam na jedan novi nivo. Rešenje može biti revolucionarno i doneti sa sobom ozbiljan napredak, ali za sada na papiru. Priča donekle podseća na Co-Axial iz Omege. U početku su najave bile spektakularne. Nekoliko godina je prošlo i jasno je da je Co-Axial sa sobom doneo prednosti, ali ipak zahteva lubrikaciju, a frekvencija je morala biti smanjena. Zato ne treba verovati u sva velika obećanja, te pustiti vreme i praksu da pokažu da li je novi zaprečni sklop toliko revolucionaran.

  Fotografije i pojedini elementi teksta preuzeti sa: Watchtime.com
  umbra likes this.
  This article was originally published in forum thread: Audemars Piguet 3120 mehanizam - analiza, proizvodnja i budućnost started by krstin View original post