• Moon-phase - indikator mesečevih mena na satu

    Satovi pored osnovnih, često poseduju i dodatne funkcionalnosti koje vlasnicima mogu ili ne moraju biti preko potrebne. Jedna od onih koja čoveku današnjice i nije preko potrebna je prikaz mesečevih mena, ali moramo priznati da je to jedna od vizuelno lepših funkcija časovnika.



    Indikator mesečevih mena (eng. Moon-phase indicator) je funkcionalnost sata koja se prikazuje na manjem delu brojčaniku, i koja pokazuje u kojoj se fazi trenutno nalazi Mesec (mlad mesec, polu mesec, pun mesec i sl.). Mesečeve mene predstavljaju deo Meseca kojeg obasjava Sunce a koji je nama vidljiv sa Zemlje. Period jedne rotacije Meseca traje 29 dana 12 sati i 44 minuta.


    Prvi časovnici sa ovom komplikacijom su se pojavili krajem 19. i početkom 20 veka, prvo na džepnim a kasnije i na ručnim satovima. Satni mehanizam sa prikazom mesečevih mena poseduje glavni zužčanik sa 59 zubaca kojeg mehanička poluga pomera svaka 24h za po jedan stepen (zubac). To ne bi predstavljalo problem kada bi jedan lunarni ciklus tačno trajao 29,5 dana, ali on u realnosti traje 29,53 dana. To mesečno odstupanje od 0,03 dana znači da bi indikator imao odtupanje od jednog celog dana svake dve godine, sedam meseci i petnaest dana. Da bi prevazišli ovu pojavu razvijen je sofisticiraniji mehanizam koji poseduje zubčanik sa čak 135 zubaca. Ovo unapređenje povećava tačnost mehanizma pa tako on ima odstupanje od jednog dana na svake 122 godine, što je prihvatljivo i za najzahtevnije časovničare. Na pojedinim modelima satova se na disku mehanizma pored prikaza mesečevih mena putem iste funkcionalnosti prikazuje i zvezdano nebo. Detalj koji vlasnicima časovnika svakako nije najpotrebniji, ali složićete se da vizuelno veoma lepo izgleda.



    Često se pitamo kog datuma je tačno mlad ili pun mesec, pa posežemo za kalendarima u kojima je to napisano, odnosno tražimo dodatne informacije na tu temu. Trudimo se da prikupimo potrebne informacije koje će nam olakšati i pomoći u cilju preciznijeg podešavanja pomenutog indikatora na satu. Ovo su kratke smernice koje mogu biti korisne svim vlasnicima satova kojima ova funkcija ulepšava izgled cifera. Odnosno, prilažemo tabelu u kojoj su naznačeni datumi punog meseca od 2012. do 2020. godine, a pored toga i LINK ka Android aplikaciji koja prikazuje tačnu fazu Meseca na zadati datum.

    Mr D likes this.
    This article was originally published in forum thread: Moon-phase - indikator mesečevih mena na satu started by Shmizla View original post