• Longines Avigation – satovi za avijaciju i navigaciju

    Kompanija Longines je dobro poznata po velikom broju pilotskih satova koje je kreirala u svom dugogodišnjem postojanju, stoga ove godine oživljava sećanje na jedan od ranijih modela. Inicijalni časovnik je bio izrađen za potrebe Britanske vojske 1949. godine, a ime je dobio spajanjem reči avijacija (aviation) i navigacija (navigation). S obzirom da kompanija kao za svoja dva kamena temeljca ima preciznost i izvrsnost, imala je prilike da bude uključena u razvoj mnogih instrumenata i satova koji su se pokazali od neprocenjive vrednosti za pilote tokom dužeg niza godina.



    Novi model ima kućište od nerđajućeg čelika i istog je prečnika kao i prvobitni časovnik, odnosno 44mm. Njegova deklarisana vodootpornost iznosi 30m, a poklopac sa zadrnje strane kućišta ima mogućnost ušrafljivanja. Sat ga automatski mehanizam L704, kalibar koji prikazuje sate, minute sekunde i datum. Pored toga, na satu se prikazuje i druga vremenska zona (crvena kazaljka). Kao i na modelu iz 1949. godine, mehanizam ima zaštitu od magnetnog polja, a njegova autonomija rada iznosi 48h.



    Longines Avigation satovi imaju crni cifer na kome se nalazi 12-časovni (beli markeri) i 24-časovni prikaz vremena (crveni markeri). Kazaljke za prikaz sati i minuta su rodinirane, a sve kazaljake imaju sloj Super-LumiNova premaza na sebi. Gornji deo brojčanika ima logo proizvođača i široku strelicu, korišćenu u Velikoj Britaniji kao oznaka za vladinu imovinu uključujući i vojnu opremu a samim tim i satove koje je koristila britanska vojska. Prikaz datuma je zauzeo poziciju na “3h”. Časovnik ima referentni broj L2.831.4.53.2 i isporučuje se na crnom kožnom kaišu sa klasičnom kopčom.

    Longines
    anbeast likes this.
    This article was originally published in forum thread: Longines Avigation – satovi za avijaciju i navigaciju started by Shmizla View original post