• Christopher Ward SH21 mehanizam

    Put od mikro proizvođača koji proizvodi pristupačne satove do razvoja sopstvenog mehanizma nije ni malo jednostavan. Svako sa određenim sredstvima na raspolaganju može da iz različitih izvora nabavi mehanizam, kućište, staklo i ostale komponente jednog sata. Potom ih samostalno sastavi, na brojčanik stavi svoj znak i sat je spreman za prodaju... Napraviti sopstveno kućište, nije ni malo jednostavno. Napraviti sopstveni mehanizam, gotovo nemoguća misija!


    Velika stručnost i ogromna finansijska ulaganja potrebni su za tako nešto. Ipak, mnogi proizvođači primorani su na ovaj korak. Kako švajcarska ETA zavrće slavinu, do popularnih mehanizama poput 2824-2 se sve teže dolazi. Neki su odlučili da kloniraju ovaj mehanizam, te na taj način dostignu svoju nezavisnost. Ništa loše, imajući u vidu da se radi o proverenom mehanizmu na kojeg je patent odavno istekao. Međutim, oni nešto hrabriji i potkovaniji finansijama i znanjem odlučili su se za razvoj potpuno novog mehanizma.



    U tu grupicu spada i Christopher Ward. Pred Johana Jankea, koji se našao na čelu razvoja novog mehanizma, postavljeni su veliki zahtevi. Janke je pokazao svoju veliku stručnost napravivši automatik hronometarski mehanizam sa petodnevnom rezervom snage! Za tako nešto potrebna su dva burenceta sa glavnom oprugom. Rotor je izrađen od tungstena, sekundara se zaustavlja izvlačenjem krunice, a tu je i prikaz datuma. SH21, koji ima 31 rubin, dizajniran je tako da se sa lakoćom na njega mogu dodati i moduli. Tako se u dogledno vreme može očekivati GMT komplikacija, hronograf... Mehanizam je dekorisan prilično spartanski. Ponekad, uključujući i ovaj sluča, filozofija "manje je više" ima smisla.



    Prvi sat u kojeg se ugrađuje novi mehanizam je C9 Harrison, čija cena iznosi približno 1,900 evra. Zapitajte se ko drugi može da ponudi sat u ovom cenovnom rangu sa "in-house" mehanizmom? Naravno za dokazanost mehanizma u praksi biće potrebne godine, ali za sada sve ovo obećava...
    This article was originally published in forum thread: Christopher Ward SH21 mehanizam started by krstin View original post