Nisam video da si me prozvao. A pa zabava tek pocinje, a gde si ti Simo sada :)
Printable View
Baki evo odmah cu da nabrojim bolje proizvodjace: PP, Lange, VC, Breguet, Blancpain, .. uostalom i sami znate dobro ko su najbolji! Tako da ta izjava da Seiko pravi najbolje satove nije tacna. Koju to komplikaciju Grand Seiko jos ima (osim hronografima i rezerve snage) da bi mogao da se priblizi najboljim proizvodjacima.
Sa druge strane Seiko ima prelepe satove, i vrlo dobar odnos cene i kvaliteta, i ja sam imam najvise Seiko satova u kolekciji. Medjutim, treba biti realan i staviti Seika na dostojno i zasluzeno mesto, ali ne na prvo, jer on ne igra u toj ligi!
@tolarbo ... Eto , jel vidiš kako može lepo da se napiše post...
E sad lepo daj jedan od modela od tih navedenih proizvodjača, koji je u cenovnom rangu GS-a i koji je po nečemu (ti reci čemu) bolji , sa više komplikacija, pa da zaokružimo priču ! :yes4:
@tolarbo: Prosao sam celu temu i NIKO nije rekao da je GS najbolji. Jedini je to rekao CEO poznatog svajcarskog brenda. Mada je i tu racionalno pretpostaviti da nije mislio u apsolutnoj kategoriji. Vec sam nekoliko puta napisao da nema smisla raspravu voditi u apsolutnim kategorijama, vec se moraju naci adekvatni (pre svega cenom i namenom) suparnici pa da se onda uporedjuje.
Ponovo pravim paralelu sa autoindustrijom: Nema smisla uporedjivati Rolls Royce Phantom sa Audijem 6 (ili cak 8), nema smisla porediti Range Rover i BMW M3, nema smisla uopsteno porediti VW i BMW (iako, na primer, VW Phaeton komotno mozemo porediti sa BMW 5 ili cak 7) ali mozemo porediti: Phantom sa Bentlijem Mulzan, BMW M3 sa Audijem RS4, Rejndz sa Mercedesom ML.... GS je napravljen na specificnoj filozofiji u kojoj nema mesta komplikacijama, njegove vrednosti leze na drugom mestu. U Credor liniji ih ima pa se tu mozda moze praviti poredjene.
Pa, u 4:58 obicno sam u krevetu. :D
Nego, kad si me vec razbudio :D i bacio rukavicu, moram da kazem da se blago jezim od rasprava ovog tipa, pa se i ne oglasavam. Medjutim, mislim da je ovo prvi put da se svi slazu i da smo dosli do nekih zajednickih zakljucaka, a da nismo ni svesni toga. Sad sam iscitao celu temu od pocetka, pa vidim da svi, u stvari, tvrde isto, ali bi i dalje da se oko necega natezu. Sto je super, ima nade za nas! :D
Drugim recima, da rezimiram, svi su se slozili oko nekoliko bitnih stvari:
1. ne mogu se porediti prozivodjaci, vec samo konkretni modeli iz iste klase (casovnicarske ili cenovne, sto uglavnom dodje na isto).
2. GS ne spada u rang PP, VC, ALS, JLC..., pa je besmisleno porediti ga sa modelima ovih proizvodjaca. Kao sto je Brada napisao u tekstu - majstori iz GS su postavili sebi za cilj da naprave najtacniji, najdugovecniji i sl. sat, a ne da se takmice u gravurama na mehanizmu, broju komplikacija koje ugradjuju u sat, broju plemenitih metala i dijamanta na kucistu itd. S te strane si potpuno u pravu kada kazes da su ti proizvodjaci bolji. Mozemo u igru ubaciti Credor, ali to je druga tema.
3. kada se uporedi sa svojim konkurentima (Rola, Omega, Zenith, IWC...) nastaju problemi. Ne zato sto nisu uporedivi tehnicki i tehnoloski, vec zato sto se porede na nedosledan nacin. Pritom, svi mi imamo razlicite preferencije i poredimo ih prema svojim afinitetima i sopstvenoj top listi vaznih parametara. A realno, razlike u tehnologiji postoje (ali opet presudjuje licni stav, npr. da li biramo mehaniku ili spring drajv, i zasto), razlike u zavrsnoj obradi, ako i postoje, potpuno su zanemarljive, itd., itd. Uglavnom, to je kao da poredimo Djokovica, Nadala i Federera - sve je to vrhunski tenis, ali jedan na takmicenju mora da pobedi, jer zato i igraju, da bi jedan pobedio. Ali, ovde nema takmicenja i ne moze i, sto je jos vaznije - ne mora - niko da pobedi.
4. mozemo, naravno, razonode radi, raspravljati svaki put o istoj stvari - koji je sat bolji, ali se tu potpuno slazem sa 23jewels - to je skoro uvek potpuno proizvoljno i pausalno i u tom smislu beskorisno, jer mnogi od nas nikada nisu ni videli vecinu tih satova. Licno ne volim da izigravam interent strucnjaka za satove, pa se usudjujem da govorim samo o onome sto sam imao prilike da nosim ili bar vidim. Istina, sve ima na netu, ali sat ne cine sirovi tehnicki podaci, fotografija je jedno, a osecaj u ruci i na ruci nesto deseto... To ne znaci, opet, da ne treba da diskutujemo o satovima koje vecina nas nece nikada ni videti ni posedovati, ali bi bilo lepo da ta diskusija bude sa mnogo vise rezerve i malcice manje emocija. ;)
Sve u svemu, iako ni posle ove diskusije necemo u grob otici sa saznanjem da li je GS najbolji medju svojim konkurentima, ipak smo malo pametniji - bilo je ogromno zadovoljstvo procitati mnogo dobrih i pametnih komentara, poredjenja, stavova, pogleda i cinjenica u vezi sa satovima, razlozima i kriterijumima za njihovo poredjenje. A to je, bar za mene, i najvece bogatstvo ovog naseg Foruma. ;)
(edit: pretece me Brada, dok sam se ja borio s internet konekcijom, ali mi je drago sto delimo stavove ;))
Prilog 51391 :congrats::adore: ...ovaj simin post se može nazvati "fenomenalan zaključak" . Nema se šta tu dodati , to je to.
__________________________________________________ __________________________________________________ _
Na ovaj deo bi se nadovezao jednim malim off-om ...
Eeee , zato mi se ide na Baselworld 2013 ! Mislim , ne zbog rasprava, naravno... već zbog toga , što mi je to jedina šansa da vidim (neke i promuvam kroz ruke) mnogo modela satova na jednom mestu (kao i moćnih brendova) . To zajsta treba doživeti....
Tačno,jer kvalitet materijala novog Orient mehanizma od 50$ sigurno nije na nivou Rolexovog koji polovan košta $2000! Međutim,kvalitet GS jeste na nivou Rolija i uz bolje tehničko rješenje je to jednostavno bolji mehanizam.Citat:
vlajo:93609 kaže:
Ala je Sima imao ekspoze, nema pravi rukovodeći kadar ;) Ako budemo pisali samo ono što budemo i opipali bogami će se utanjiti diskusija, nekad su i relevantni izvori sasvim OK, ako su dobri za nauku, što ne bi bili i za forum?
@23j
Kad se sat stavi na ruku jeste bitno za lični odnos sa satom ali šta to znači za diskusiju? Nije ništa egzaktnije od čuvene "sviđa mi se":). Imao sam takvo iskustvo sa nekakvim tehničkim predmetima npr. Ipad kad probaš (to mi je bilo zadnje takvo iskustvo) vidiš zašto je bolji od Andrmoljida (koji imam i na tabletu i na telefonu), ili kod automobila, ništa dok ne provozaš ne znaš, ali što se tiče satova, ovde u višem rangu teško da ima nekakvih različitih ekspresija od one sviđa mi se, stoji mi ili ne....realno već od Longines, Taga i Omegu nikad nisam video da nisu perfektni (što se izrade i utiska tiče), e sad stvar je ukusa.
Naravno, svi satovi iz te klase su vrhunski odradjeni, tako da tesko da moze da ima propusta u izradi, sve je kao sto kazes, manje-vise licni utisak.
Ovo za android i Ipad/phone si potpuno u pravu.:thumbup: